Бойовики не лікують полоненого Володимира Черкаса попри серйозні проблеми з серцем

Дата: 30 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Полонений бойовиками на Донбасі Володимир Черкас має серйозні проблеми з серцем, однак йому не надають медичної допомоги. 

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова

Володимир Черкас. Фото: Медійна ініціатива за права людини

Володимира Черкаса бойовики затримали у вересні 2017 року в Донецьку. До окупованого міста чоловік поїхав, щоб поховати батька та забрати на підконтрольну уряду територію літню матір. Останній дзвінок Черкас зробив рідним, коли перетинав КПВВ у сторону окупованої Донеччини наприкінці літа. 

“Батько казав, що “все добре, я зараз їду далі, все, як і запланував, – спочатку до бабусі, і будемо потихеньку організовуватися, збиратися виїжджати”. Після цього кілька днів його не було на зв’язку, але ніхто особливо не хвилювався – всі розуміли, що він дуже зайнятий. А потім він просто зник”,розповідає донька полоненого Марина Шифер

Лише у грудні 2019-го, коли відбувся останній обмін, рідні від колишніх бранців дізнались про долю Володимира. Виявилось, що його тримали понад два роки у катівні “Ізоляція”, а потім перевели до слідчого ізолятора при Західній виправній колонії №97 у Макіївці. Бойовики нібито звинувачують його у шпигунстві, однак досі не підтверджують навіть факту тримання. 

Донька Володимира Черкаса Марина тримає фотографію батька. Фото: Радіо Свобода

Катування та тяжка праця, до якої примушували Черкаса бойовики, призвели до значного погіршення стану здоров’я. За даними Омбудсмана, гіпертонічні кризи набули у чоловіка хронічного характеру:

“Йому не надається належна медична допомога, він позбавлений телефонного зв’язку, зустрічей та листування з рідними та близькими… У Володимира залишилися без батьківського піклування 5 дітей, троє з яких є неповнолітніми”. 

Омбудсман звернулась до керівництва Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні та координаторки від ОБСЄ в гуманітарній підгрупі ТКГ Шарлотти Реландер щодо ситуації Черкаса та просить допомогти чоловіку. 

Нагадаємо, що бойовики на Донбасі полонили щонайменше 300 людей. Цивільних регулярно затримують, а потім звинувачують у шпигунстві та ув’язнюють. 

Багатьом з в’язнів потрібна термінова медична допомога. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter