Бойовики на Донбасі хочуть провести голосування за поправки до Конституції РФ серед тих, хто отримав російські паспорти

Дата: 16 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Бойовики так званих “Л/ДНР” планують провести на окупованих частинах Донбасу голосування за поправки до Конституції РФ і Президент Росії Володимир Путін підписав закон про поправки до Конституції, які, зокрема, передбачають умови, щоб він міг залишитися при владі ще щонайменше 10 років, у березні. серед українців, які отримали російські паспорти. 

При це повідомляють “Новости Донбасса”.

За словами ватажка “ДНР” Дениса Пушиліна, голосування хочуть провести 22 квітня, однак досі бойовики опрацьовують “технічні моменти” так званого голосування. 

“Ця велика кількість громадян (які отримали паспорти  РФ. – Ред.), вже перевалила за 100 тисяч, мається на увазі з “Луганською народною республікою” разом. Відповідно, це певні ресурси”, – сказав він. 

Також Пушилін, який є громадянином України, розповів, що сам уже отримав російський паспорт. 

Офіційно Росія заяви бойовика поки не коментувала. 

Нагадаємо, що наприкінці квітня минулого року президент Росії Володимир Путін підписав указ про спрощене надання громадянства мешканцям окупованих районів Донецької і Луганської областей. Право на спрощене отримання громадянства тоді мали люди, які постійно проживають на Донбасі. Для отримання російського паспорта влада РФ пропонувала українцям з окупованих районів Донецької та Луганської областей подати відповідну заяву, копію документа, який підтверджує особу та місце проживання, свідоцтво про шлюб, а також свідоцтво про народження, якщо дитині просять надати громадянство Росії. 

Українські політики та міжнародні партнери одразу після оприлюднення указу наголосили, що такий крок Росії підриває Мінські угоди та фактично є провокацією з боку російської влади. 

За даними Офісу Генпрокурора, за цей час бойовики з так званих “Л/ДНР”, ймовірно, встигли незаконно видати на окупованих територіях Донбасу 500 тисяч паспортів. Правоохоронці навіть відкрили кримінальне провадження через примусову паспортизацію українців на окупованій території Луганської області. 

Про тиск на власників українських паспортів на окупованих територіях уже повідомляли активісти та журналісти. Так, жителі окупованого Донецька ще на початку січня розповідали про облави проросійських бойовиків. Людей, за словами місцевих жителів, ловлять на вулицях, відвозять до так званих правоохоронців, щоб узяти відбитки пальців та перевірити телефони. 

Окрім паспортів, бойовики також вимагають, щоб жителі так званої “ДНР” реєстрували автомобільні номери зразка невизнаної республіки. Машини на українських номерах нібито зупиняють, штрафують і відвозять евакуатором. 

Також у штабі операції Об’єднаних сил розповідали про те, що жителям окупованого Донбасу, які не отримали паспортів так званих “Л/ДНР”, знижують або не виплачують заробітну платню.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter