Бойовики “ДНР” п’ять років тримають у полоні Олену Федорук, яку звинуватили в шпигунстві

Дата: 08 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Із 2017 року бойовики “ДНР” утримують у полоні мешканку міста Кальміуське Олену Федорук. Жінку звинуватили в шпигунстві, а в колонії тримають у жахливих умовах, змушуючи працювати по 12 годин. 

Про це повідомили в Медійній ініціативі за права людини. 

Федорук затримали в липні 2017 року. Вона тримала в Кальміуську магазин квітів, а залишалася на окупованих територіях через хвору матір, якій зробили операцію із заміни тазостегнового суглоба. Досі 84-річна пенсіонерка не може самостійно пересуватись, а тому за нею доглядають сторонні люди. 

“Тато давно на заробітках за кордоном, молодша сестра виїхала ще в 14-му, я з чоловіком і двома дітьми – трохи пізніше. А вона – навідріз. “Ні, – говорила, – доцю, куди я поїду? У бабусі два великих пролежні, вона відмовляється виїжджати. Буду за нею доглядати”,розповідала журналістам донька Федорук Юлія Савко

У серпні 2019-го жінку “засудили” до 11 років колонії за шпигунство, а перед етапуванням тримали в секретній в’язниці бойовиків “Ізоляція”.  Федорук може телефонувати з колонії раз на тиждень, але користуватися лише так званою місцевою мережею.

“Мама телефонує бабусі, і в такий спосіб ми підтримуємо зв’язок. Мама не розповідає про погане, але, мабуть, коли вже зовсім нестерпно, каже, що ноги болять. Якщо чесно, я дуже боюся, що бабуся так і не дочекається маминого звільнення. Ми не можемо її звідти вивезти, тому що вона самостійно не рухається, а їхати туди нам із сестрою небезпечно. МКЧХ не може нам допомогти”, – каже Юлія.

Умови, у яких тримають Федорук, її донька описує як жахливі, а останнім часом у жінки ще й погіршився стан здоров’я через постійну виснажливу роботу, яку змушують виконувати в колонії ув’язнених. 

Ув’язнені колонії, яка розташована на підконтрольній бойовикам території Донеччини. Фото: так зване “Міністерство юстиції ДНР”

“О сьомій ранку їх вивозять до цеху і повертають близько 19.00. Вона розповідає, що доводиться майже 12 годин на день сидіти за швейною машинкою з однією 15-хвилиною перервою на обід. Від постійного сидіння в неї сильно болять ноги, набрякають, вени стають великими, інколи не може навіть взутися – розвивається тромбофлебіт. Ми передали їй окуляри. Турбують часті головні болі через цілодобове штучне освітлення на виробництві та в камері”, – розповідає донька заручниці. 

Адміністрація колонії змушує Федорук працювати попри скарги на болі, наприклад вручну розвантажувати чи завантажувати машини зі сміттям або носити дрова та вугілля. Ліки, які необхідні жінці, передають їй рідні.

Жодного разу Федорук не заносили до списків обміну, а тому її донька в серпні виходила під Офіс президента, щоб привернути увагу до проблеми заручників.

Нагадаємо, що бойовики на Донбасі тримають у полоні майже 300 людей. Їх регулярно затримують, а потім звинувачують, наприклад, у шпигунстві та ув’язнюють.

Через те що монітори та правозахисники не мають доступу до місць несвободи на окупованих територіях, інформацію про життя в’язнів там складно оцінити. Однак наявні повідомлення вказують на те, що живуть вони в нелюдських умовах. 

Раніше ZMINA писала про 74-річного жителя Донецька Віталія Атаманчука, якого відправили за ґрати на 17 років також нібито за шпигунство на користь України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter