“Бог веде мене до розуміння себе”: в Англіканській церкві з’явився перший гендерно небінарний священник

Дата: 03 Січня 2023
A+ A- Підписатися

В Англіканській церкві – материнській церкві Англіканської співдружності, що налічує близько 77 мільйонів вірян в усьому світі, – з’явився перший небінарний священник. Бінго Еллісон, які користуються займенником “вони” та є батьком трьох дітей, живуть і служать у східному передмісті Ліверпуля.

Про це пише видання “Liverpool Echo”.

Бінго Еллісон. Фото: Liverpool Echo

Бінго родом із Західного Йоркширу. Вони виросли в релігійній сім’ї, і це означало, що геїв згадували лише для означення “гріховних речей”. 

“Мої погляди були дуже традиційними та, звичайно, дуже консервативними. Хтось може назвати їх фанатичними, оскільки в них було багато невігластва. Я не мали часу вчитися на досвіді інших людей. Я багато чого заперечували, і частина цих заперечень вилилася в несприйняття особистості інших людей”, – зазначають Бінго.

Однак протягом усієї своєї релігійної діяльності Бінго, за їхніми словами, зустрічали “дивовижних і вірних” геїв-християн, які є “благословенням для церкви”. Саме після зустрічей з такими людьми Бінго зрозуміли, що їхній традиційний і консервативний погляд на життя – це те, від чого вони хотіли дистанціюватися.

Лише сім років тому, коли вони вперше зіткнулися з терміном “квір”, у їхньому житті все раптово змінилося. Бінго подумали про те, щоб зупинити пошук своєї ідентичності, поки закінчать навчання для вікаріїв – до цього моменту вони пройшли лише половину семирічної програми, – але це виявилося складніше, ніж вони очікували.

Під час написання есе про те, як Бог створив землю, Бінго “відвідало прозріння”. За їхніми словами, у Бутті 1:27 йдеться про перехід “від чоловічої статі до жіночої”.

Бінго Еллісон. Фото: Liverpool Echo

“Посеред ночі я зрозуміли, що мені, можливо, доведеться перевернути своє життя з ніг на голову. Це був новий духовний досвід. Я відчували, що Бог веде мене до розуміння себе. Одна з речей, яка відтоді залишається в моєму служінні, полягає в тому, що трансгендерний перехід і камінг-аут можуть і повинні бути духовним досвідом, а також емоційним та соціальним, а іноді й фізичним. Є щось прекрасне, щоб стати тим, ким ми були створені, і стати самим собою”, – додали Еллісон.

Священник намагаються брати участь не лише в релігійній діяльності, а й у місцевих світських молодіжних ЛГБТ-групах. За їхніми словами, одна з найважливіших речей – ходити до шкіл, проводити збори та вносити зміни до нормалізації питання гендерної ідентичності та сексуальної орієнтації. Це дає школярам зрозуміти, що все гаразд і що в церкві та зовнішньому світі є місце для ЛГБТ-людей.

Нагадаємо, що 26 жовтня українські ЛГБТ-організації звернулися до Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій з пропозицією пошуку компромісу в комунікації. Очільники організацій, які підписали листа, наголошують, що вони досі стикаються з відвертим несприйняттям з боку вірян, дискримінацією та порушенням фундаментальних прав людини. 

Однак у Всеукраїнській раді церков проігнорували звернення представників української ЛГБТ-спільноти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter