Близько 6 тисяч осіб чекають на евакуацію з аеропорту Кабула

Дата: 20 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Близько 6 тисяч людей прибули до аеропорту столиці Афганістану Кабула й пройшли перевірку. Всіх їх незабаром мають евакуювати США.

Про це з посиланням на речника Держдепу Неда Прайса повідомляє CNBC.

Фото: Wakil Kohsar/AFP

Летовище в Кабулі стало єдиним шляхом втечі з країни, владу в якій захопили бойовики “Талібану”. Із 16 серпня всі комерційні рейси з Афганістану тимчасово зупинили, а управління цивільної авіації заявило, що повітряний простір відтепер контролюється військовими. Відтоді США вже встигли евакуювати приблизно 7 тисяч осіб. Евакуюють людей і інші уряди, зокрема український. За даними НАТО, Кабул залишили вже понад 18 тисяч людей.

Афганці, які намагаються залишити країну, вдавалися до відчайдушних кроків, наприклад застрибали на літаки, що злітали. Від неділі 15 серпня щонайменше 12 людей, за даними НАТО, загинули в районі аеропорту. 

Американські військові повідомили, що можуть щодня переправляти з Кабула приблизно 5–9 тисяч людей, однак ця цифра залежить від кількості тих, хто готовий до відльоту. Наразі понад 5 тисяч американських військовослужбовців охороняють летовище і допомагають в евакуації польотів.

Таліби захопили столицю Афганістану 15 серпня та заявили про “завершення війни” в країні. Вони вже встигли заявити про те, що дотримуватимуться прав жінок та не мститимуться тим, хто співпрацював із західними країнами. Однак заяви членів ультрарадикального ісламістського руху не підтверджуються новинами, які надходять з Афганістану. 

Таліби активізували пошук осіб, які, на їхню думку, співпрацювали із силами НАТО. Фото: AFP

За даними ООН, на які посилаються журналісти BBC, таліби наразі шукають осіб, які, на їхню думку, співпрацювали із силами НАТО. У бойовиків існують списки таких людей та відомості щодо місць їхнього проживання. Перелік містить, зокрема, імена афганських поліцейських, військових і співробітників слідчих органів.

“Існує велика кількість осіб, які можуть стати об’єктами нападу талібів, і загроза є цілком реальною”, – запевняє Крістіан Неллеманн, який очолює групу, що формувала доповідь організації щодо наявної ситуації в країні.

Нагадаємо, що напередодні медіа повідомили про вбиту талібами через невдягнену хустку жінку в провінції Тахар, що на північному сході Афганістану. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter