Близько чверті дівчат-підліток стикаються з насильством у стосунках – ВООЗ

Дата: 30 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Майже 25% дівчат-підліток, які перебували в стосунках, зазнавали фізичного або сексуального насильства.

Про це пише Reuters, посилаючись на дослідження Всесвітньої організації охорони здоровʼя (ВООЗ).

Фото: Canva

Цей аналіз базується на результатах опитування тисяч дівчат віком від 15 до 19 років зі 154 країн та регіонів. Дослідження охоплювало інформацію про випадки таких форм насильства, як штовхання, побиття та будь-які небажані сексуальні дії, зокрема зґвалтування або спроби зґвалтування.

Згідно з результатами, 24% дівчат хоча б раз стикалися з насильством з боку партнера, з них 16% зазнали його протягом останнього року. Також соціологи виявили, що рівень насильства повʼязаний з правами жінок: у країнах з обмеженим доступом до освіти та нерівними спадковими законами рівень насильства був вищим.

Найбільше випадків насильства зафіксували в Океанії, за нею йде Африка. Наприклад, у Папуа – Новій Гвінеї 49% дівчат повідомили про насильство з боку партнера, а в Демократичній Республіці Конго – 42%. Найменший рівень насильства спостерігається в Європі, де про такі випадки повідомили 10% дівчат.

Провідна авторка дослідження, докторка Ліннмарі Сардінья, висловила стурбованість тим, що молоді жінки часто залишаються поза увагою і не отримують необхідної підтримки.

“Я була дуже здивована, дізнавшись, що великий відсоток підлітків зазнає насильства до досягнення 20-річного віку. Ми ще далеко від того, щоб досягти необхідних результатів”, – зазначила вона в інтервʼю Reuters.

Докторка Паскаль Аллотей, директорка департаменту сексуального та репродуктивного здоровʼя та досліджень ВООЗ, підкреслила, що насильство в цей критичний період розвитку особистості може завдати серйозної і тривалої шкоди підліткам.

“Цю проблему потрібно розглядати як серйозну суспільну проблему охорони здоровʼя, з акцентом на запобігання та цілеспрямовану підтримку”, – додала вона.

Нагадаємо, що в Німеччині дівчину, на імʼя Мая Р., покарали за образу одного з дев’яти чоловіків, які зґвалтували 15-річну підлітку в парку Гамбурга у вересні 2020 року. Вона отримала суворіший вирок, ніж сам засуджений ґвалтівник.

Так, дівчина скористалася тим, що в мережі опублікували його номер, і написала йому у WhatsApp.

“Тобі не соромно, коли ти дивишся в дзеркало?” – спитала вона, додавши, що сподівається, що чоловіка “посадять під замок”.

За ці повідомлення Маю Р. засудили до перебування у вʼязниці протягом вихідних, тоді як ґвалтівник отримав умовний вирок і не відбував тюремного терміну.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter