Близько 20% українців під час пошуку житла зіштовхнулись з упередженнями

Дата: 06 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Близько 20% українців зіштовхувалися з упередженнями або дискримінацією під час пошуку житла для оренди.

Про це розповів директор незалежного аналітичного центру Cedos Іван Вербицький під час презентації в медіацентрі “Україна”. 

Ілюстраційне зображення

Вербицький поділився результатами дослідження, яке аналітичний центр проводив ще у 2019 році. 

Дослідники встановили, що упередження, з якими стикались шукачі житла, стосувались віку, статі, сфери діяльності, національності, наявності дітей, домашніх тварин та місця прописки. Щодо останнього, то у 2019-му ZMINA цікавилась зв’язком так званої “прописки” та упереджень орендодавців. Виявилось, що деякі їхні страхи безпідставні.

Дослідження аналітичного центру Cedos також показало, що близько 20% українців, які живуть в орендованому житлі, кажуть, що не задоволені умовами оренди, ще понад 20% не відчувають себе там в безпеці, а близько 20% – бояться виселення без попереджень. 

Загалом 35% опитаних вказали, що не живуть повноцінним життям через те, що орендують житло, а не живуть у власному.

Нагадаємо, що щонайменше 19% опитаних українців розповіли про упередження роботодавців щодо віку під час працевлаштування. 

До початку повномасштабного російського вторгнення дві третини українців вважали, що існує вік, коли, наприклад, “вже пізно” змінити фах. В Україні мешкає щонайменше 9 мільйонів літніх людей, більшість із яких – жінки. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter