Близько 300 журналістів світу вимагають звільнити Евана Гершковича, заарештованого в Росії нібито за шпигунство

Дата: 24 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Журналісти різних світових медіа, які мають досвід роботи в Росії, звернулися з відкритим листом до міністра закордонних справ країни Сергія Лаврова з вимогою зняти звинувачення і негайно звільнити кореспондента The Wall Street Journal Евана Гершковича.

Текст листа оприлюднено на сайті Free Gershkovich.

Еван Гершкович. Джерело: WSJ

Підписанти наголосили, що журналістика – не злочин, а арешт Гершковича посилає “тривожний та небезпечний сигнал про те, що Росія ігнорує незалежні ЗМІ та демонструє байдужість до долі молодого, талановитого та чесного журналіста”.

“Пошук інформації, навіть якщо він іде в розріз із політичними інтересами, не робить Евана злочинцем чи шпигуном, але робить його журналістом”, – наголосили вони.

На переконання представників світових медіа, які звернулися до Лаврова, єдиною метою Гершковича в Росії було інформування читачів про те, що відбувається в країні.

“Ми закликаємо російську владу зняти ці звинувачення та негайно звільнити Евана Гершковича”, – йдеться в листі за підписом 301 журналіста з 22 країн.

Серед підписантів, зокрема, кореспондент BBC News Орла Герін, колишні співробітники The New York Times Білл Келлер, Джон Кампфнер, головред The New Yorker Девід Ремнік, кореспонденти The Guardian Шон Волкер і Люк Хардінг та інші.

Нагадаємо, що Гершковича російські силовики затримали 29 березня 2023 року в Єкатеринбурзі, де він готував свій матеріал, зокрема про ставлення місцевих до війни, ПВК “Вагнер”, завдяки якій деякі засуджені за вбивства повертаються з колоній з помилуваннями, та інші теми.

30 березня Лефортовський суд Москви за клопотанням ФСБ заарештував його в справі про шпигунство. 3 квітня захист журналіста оскаржив його арешт. 18 квітня Московський міськсуд відхилив апеляцію й залишив журналіста під вартою до кінця травня.

The Wall Street Journal заявила, що “категорично відкидає” звинувачення ФСБ щодо свого кореспондента й вимагає його негайного звільнення. Звільнити Гершковича також закликали іноземні та російські журналісти.

Після розголошення ситуації держсекретар США Ентоні Блінкен закликав усіх американських журналістів, що перебувають у Росії, покинути країну. Арешт Гершковича також прокоментував президент США Джо Байден.

У США Гершковича визнали неправомірно затриманим. Його справу розглядає підрозділ Держдепу, що працює над перемовинами про звільнення заручників та інших людей, визнаних незаконно затриманими за кордоном.

Міжнародна організація “Репортери без кордонів” наголосила, що стривожена затриманням Гершковича. На думку RSF, це видається “заходом у відповідь” на роботу репортера з розслідування діяльності ПВК “Вагнер”.

За даними “Радіо Свобода”, Гершкович живе в Москві близько шести років, висвітлює події в Росії та Україні для The Wall Street Journal. Раніше співпрацював з Agence France-Presse, The Moscow Times і The New York Times.

Він став першим з 1986 року американським журналістом, якого Москва звинуватила в шпигунстві. За аналогічним звинуваченням затримали репортера Ніка Данілова, це було ще за часів СРСР.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter