Блокування російських медіа та соцмереж продовжать

Дата: 11 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Міністерство культури, молоді та спорту підтримує продовження блокувань російських медіа та соціальних мереж в Україні.

Про це повідомив очільник відомства Володимир Бородянський в інтерв’ю РБК-Україна.

Ще в червні 2019 року почали ширитися чутки щодо скасування санкцій проти заборонених російських соцмереж та медіа, однак тоді РНБО повідомила, що не збирається робити цього. Навесні поточного року термін блокувань мав сплинути. Однак, за словами Бородянського, змінювати свою позицію щодо цього питання міністерство не збирається. 

“Я вважаю, що треба продовжувати заборону, тут навіть немає ніякої дискусії”, – сказав міністр. 

Як відомо, 15 травня 2017 року тодішній президент Петро Порошенко ввів у дію перше рішення РНБО про санкції, яке, зокрема, містить “заборону інтернет-провайдерам надання послуг з доступу користувачам мережі інтернет до ресурсів”, серед яких популярні соціальні мережі “Вконтакте”, “Одноклассники”, сервіси Яндекса, Mail.ru та ін. Згодом запровадили ще два рішення РНБО, які вимагали блокувати інформаційні сайти так званих “ДНР” та “ЛНР” у Криму, а також на три роки заборонили на території України діяльність кількох російських інтернет-компаній, онлайн-магазинів, сервісів та книжкових видавництв.

Юридичний аналіз економічних санкцій у цій частині, підготований коаліцією “За вільний інтернет”, свідчить, що вони не відповідають українському та міжнародному законодавству. Українські правозахисні та медійні організації неодноразово закликали відмовитися від неправомірних обмежень інтернету та використовувати законні й прозорі способи боротьби з російською пропагандою та кібератаками.

Дослідження “Лабораторії цифрової безпеки” показало, що 20 українських провайдерів не блокують навіть половини сайтів зі списку заборонених. Водночас експерти проєкту “Інтернет Свобода” в моніторингу порушень цифрових прав за 2018 рік розповіли про те, як в Україні судять за дописи у вконтакті та однокласниках.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter