Санкції проти російських соцмереж продовжують працювати – РНБО

Дата: 23 Липня 2019
A+ A- Підписатися

Рада національної безпеки і оборони України повідомила, що не скасовувала санкцій щодо заборонених російських соцмереж. 

Про це повідомляє пресслужба відомства. 

Повідомлення в РНБО випустили у зв’язку з тим, що останнім часом почали ширитися чутки щодо скасування санкцій проти заборонених із 2017 року російських соцмереж. 

“Апарат Ради національної безпеки і оборони України вважає за необхідне пояснити механізми застосування, скасування, внесення змін та контролю за виконанням санкційних обмежень. Відповідно до Закону України “Про санкції”, рішення з питань застосування, скасування або внесення змін до санкцій ухвалюються Радою національної безпеки і оборони України виключно на підставі пропозицій Верховної Ради України, президента України, Кабінету Міністрів України, Служби безпеки України та Національного банку України”, – пояснили у відомстві. 

Відомо, 15 травня 2017 року президент ввів у дію перше рішення РНБО про санкції №133/2017, яке, зокрема, містить “заборону інтернет-провайдерам надання послуг з доступу користувачам мережі інтернет до ресурсів”, серед яких популярні соціальні мережі “Вконтакте”, “Однокласники”, сервіси “Яндекс”, Mail.ru та ін. Пізніше було введено в дію ще два рішення РНБО – №126/2018 та №82/2019, які вимагали блокувати інформаційні сайти так званих “ДНР” та “ЛНР” у Криму, а також на три роки забороняли на території України діяльність кількох російських інтернет-компаній, онлайн-магазинів, сервісів та книжкових видавництв.

Юридичний аналіз економічних санкцій у цій частині, підготований коаліцією “За вільний інтернет”, свідчить, що вони не відповідають українському та міжнародному законодавству. Українські правозахисні та медійні організації неодноразово закликали відмовитися від неправомірних обмежень інтернету та використовувати законні і прозорі способи боротьби з російською пропагандою та кібератаками.

Останнє дослідження “Лабораторії цифрової безпеки” показало, що 20 українських провайдерів не блокують навіть половини сайтів зі списку заборонених.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter