Близько половини опитаних українців не бачать впливу правозахисників – дослідження

Дата: 06 Жовтня 2015
A+ A- Підписатися

23,3% опитаних вважають, що правозахисна діяльність може активізуватися на фоні резонансного порушення прав.

Про це свідчать результати всеукраїнського дослідження щодо діяльності правозахисників, яке було проведено Київським міжнародним інститутом соціології.

Під час телефонного опитування 30% респондентів відповіли, що правозахисна діяльність безперечно не впливає на захист прав громадян в Україні, 8,8% вважають, що безперечно впливає. 17,6% не змогли відповісти на питання.

При цьому 40,9% опитаних зазначили, що їхній висновок базується на відомих їм прикладах правозахисної діяльності, 29,5% зробили такий висновок з теленовин, 5,6% – з коментарів представників влади, 2,1% – з коментарів представників опозиції. Не змогли відповісти 6%.

45,7% відповіли, що діяльність правозахисних організацій в Україні практично непомітна і не впливає на ситуацію, однак 9,9% зазначили, що ця діяльність може активізуватися на фоні резонансного порушення прав (при онлайн-опитуванні таку думку підтримали 23,3%).

Також під час телефонного опитування 61% респондентів погодилися з тим, що відсутність державної підтримки і фінансування є значною проблемою для правозахисної діяльності в Україні. 22,2% цю думку не поділяють.

Серед найбільш відомих правозахисників опитані назвали Едуарда Багірова, Аркадія Бущенка та Семена Глузмана.

Опитування методом особистих інтерв’ю було проведене з 9 по 24 вересня 2015 року. Всього було опитано 2041 респондента, що мешкають у 110 населених пунктах усіх регіонів України (крім Криму), в Луганській області – лише на підконтрольних Україні територіях, у Донецькій – як на підконтрольних, так і на неконтрольованих територіях. Методом телефонних інтерв’ю було опитано 2000 респондентів з 13 по 27 вересня. Також 2000 людей опитали методом онлайн-інтерв’ю з 13 по 30 вересня. Статистична похибка не перевищує 2,2%.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter