Держсекретар США назвав Росію “невпевненою в собі системою” через заперечення свободи слова

Дата: 07 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Країни, в яких заперечується свобода слова, влада не є підзвітною суспільству, а громадяни не проінформовані, не впевнені в собі та своїх системах.

Так думку висловив держсекретар США Ентоні Блінкен в інтерв’ю “Радіо Свобода”, яке вийшло на Українському радіо.

Джерело: belsat.eu

Блінкен зазначив, що в низці країн ЗМІ працюють у небезпечних умовах, а можливість журналістів безпечно виконувати свою роботу опинилася під загрозою. За його словами, серед них – Російська Федерація, зокрема через ситуацію з “Радіо Свобода”.

Він запевнив, що США твердо виступають за незалежну журналістику, оскільки це основа будь-якої демократичної системи.

“Влада має бути підзвітною. Громадяни мають бути проінформованими. Це основа основ. Країни, де цього не відбувається, де заперечується свобода преси, – це країни, які не впевнені в собі й своїх системах. Інакше чому боятися поінформованості громадян, підзвітності влади? Усюди, де журналістика та свобода слова під загрозою, ми будемо їх підтримувати”, – сказав держсекретар США.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Московському бюро “Радіо Свобода” та телеканалу “Настоящее время”, який є спільним проєктом “Свободи” і “Голосу Америки”, запропоновано покинути Росію. Обидві редакції у 2017 році визнані російським мін’юстом іноземними агентами.

На початку березня поточного року в Росії “Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода” та гендиректора її російської служби Андрія Шарого оштрафували на 53,9 млн руб. (близько 730 тис. дол.) у справах про немаркування матеріалів іноземного агента.

У квітні 2021-го Московське бюро видання подало терміновий позов проти Росії до Європейського суду з прав людини через порушення свободи вираження думки та свободи преси, які захищені ст. 10 Європейської конвенції з прав людини.

Закон про іноагентів працює в Росії з 2012 року. До іноагентів прирівнюють некомерційні організації, що ведуть політичну діяльність і отримують гроші з-за кордону навіть у межах грантів або пожертвувань. З 2014 року в списку іноземних агентів опинилися десятки організацій, які займаються правозахистом, допомогою ВІЛ-інфікованим, захистом екології та соціологічними опитуваннями.

Подібний закон працює й у США, але, за словами правозахисників, такі ініціативи влади негативно впливають на громадянське суспільство. Міжнародна правозахисна організація Freedom House в одному зі звітів назвала практику використання законів про іноземних агентів руйнівною для демократії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter