Біля Мар’їнки росіяни скинули хімічний боєприпас на позиції українських військових

Дата: 25 Червня 2023
A+ A- Підписатися

На Донеччині на Мар’їнському напрямку росіяни використали заборонену зброю — скинули на позицію Збройних сил України хімічний боєприпас.

Про це в ефірі телемарафону “Єдині новини” 25 червня повідомив речник об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку Валерій Шершень, пише “Суспільне”.

Зруйнована Мар’їнка. Фото: Валерій Ліберов

“Зафіксовано факт скидання на одну з позицій ЗСУ забороненого аерозольного хімічного боєприпасу задушливої дії. Вітер був у бік противника”, — сказав військовий.

Він уточнив, що, як і раніше, окупанти зосереджували основні зусилля на штурмах на Авдіївському та Мар’їнському напрямках.

Росіяни не вперше використовують заборонені боєприпаси. Зокрема, в листопаді 2022 року на позиції українських захисників на Донеччині російські військові скинули декілька радянських аерозольних гранат К-51, використання яких заборонено Конвенцією про хімічну зброю та Женевським протоколом від 1925 року.

В грудні минулого року Росія також використала проти українських захисників на Сході України аналогічні аерозольні гранати.

Загалом, застосування аерозольних гранат окупантами в Україні фіксують із 2015 року. Таке озброєння росіяни використовували, наприклад, під час боїв за Донецький аеропорт. 

Нагадаємо, що Росія під час повномасштабного вторгнення використовує в Україні низку забороненого озброєння, наприклад фосфорні бомби. Також раніше російське міністерство оборони визнало, що застосовує важку вогнеметну систему ТОС-1А “Солнцепек”, що гатить термобаричними боєприпасами. Вони руйнують інфраструктуру, серйозно ушкоджують внутрішні органи та спричиняють опіки, що призводить до смерті потерпілих.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter