Половина українців хочуть позбавити суддів привілеїв

Дата: 03 Жовтня 2018
A+ A- Підписатися

53% українців чекають від судової реформи позбавлення суддів недоторканності і привілеїв.

Про це йдеться в результатах опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного з 12 до 24 вересня.

Введення майнової відповідальності суддів за незаконні рішення підтримують 49,9%, покращення доступу до правосуддя – 43,9%. 40,5% громадян сказали, що очікують скорочення термінів розгляду справ у судах, а 40,4% вважають необхідною перевірку суддів на детекторі брехні.

Змін у швидкості виконання судових рішень чекають 38,8% респондентів, звільнення частини суддів та їх переатестації – 34,7%. Окрім того, 30,4% хотіли б, щоб місцеві жителі самі обирали суддів.

Згідно з опитуванням, судам України швидше або повністю довіряють 12,3% жителів України, не довіряють 78,5%. Ще 9,2% респондентів не визначилися зі своєю думкою або відмовилися відповідати.

Разом із цим на запитання “Як змінилося ваше ставлення до судів України протягом останніх 3–4 років?” 31,3% респондентів відповіли, що їхнє ставлення погіршилося, 2,7% – що покращилося. Ще 58,1% стверджують, що їхнє ставлення не змінилося, а 7,9% не визначилися зі своєю думкою або відмовилися відповідати.

Також серед респондентів, які принаймні чули про судову реформу, 0,9% вважають її повністю успішною, 10,2% – у цілому успішною з деякими негативними аспектами. Водночас 23,7% вважають її в цілому неуспішною, хоча є деякі позитивні аспекти, а 44% дотримуються думки, що реформа була зовсім неуспішною. Ще 21,2% респондентів не визначилися або відмовилися відповідати на запитання.

Нагадаємо, згідно з опитуванням, проведеним наприкінці минулого року, 85% українців оцінюють процес очищення судового корпусу як неуспішний.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter