Більшість українців вважає російську дезінформацію та пропаганду в соцмережах досить серйозною загрозою – КМІС

Дата: 09 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Значна частина українців, а саме 71%, вважає, що поширення російської дезінформації та пропаганди в соціальних мережах є доволі або навіть дуже серйозною загрозою.

Про це свідчать результати опитування КМІС, проведеного 1–6 вересня 2024 року.

Наскільки серйозну чи ні загрозу для безпеки України та українців становить поширення російської дезінформації і пропаганди в соціальних мережах, як-от телеграм, ютуб, фейсбук тощо

Серед опитаних 33% зараховують цю загрозу до найсерйозніших, тоді як 38% визнають її суттєвою, але не найголовнішою. Лише 23% опитаних вважають, що це не є великою проблемою або що загроза відсутня, хоча з них 18% усе ж визнають, що певна шкода існує.

Також соціологи запитували респондентів щодо ставлення до заборони телеграму в Україні. На сьогодні лише 9% українців прямо заявляють, що його варто повністю заблокувати. Водночас тільки 26% вважають, що не потрібно взагалі встановлювати жодних обмежень.

Однак більшість громадян – 54% – виступає за те, щоб не забороняти телеграм повністю, але ввести певні обмеження та контроль, наприклад блокування окремих каналів.

Як Ви ставитеся до заборони використання телеграму в Україні?

Опитування показує, що в суспільстві відсутня як помітна підтримка повної заборони телеграму, так і значний спротив цьому.

Українці, за словами соціологів, демонструють збалансовану та прагматичну позицію: не доходити до крайнощів із забороною, але визнають потребу блокування небезпечних телеграм-каналів. Якщо ж власники телеграму відмовляться блокувати такі канали, українці, ймовірно, приєднаються до тих, хто підтримає заборону месенджера, а не до прихильників абсолютної свободи слова.

“Для представників влади варто розуміти, що у разі таки необхідності заборони телеграму для безпеки України та українців громадськість має отримати дійсно об’єктивні та переконливі докази ворожої діяльності та відмови власників від співпраці”, – резюмували дослідники.

Нагадаємо, що наразі Росія посилила дезінформаційні атаки на Україну одночасно з ракетними й дроновими ударами. Російські пропагандисти активно поширюють низку неправдивих і маніпулятивних наративів, зокрема про те, що:

  • українська влада начебто вивела майже всі засоби протиповітряної оборони з тилу для підтримки “курської авантюри”, що дозволило РФ безперешкодно уразити всі заплановані цілі;
  • Україна нібито економила засоби ППО, щоб приховати розкрадання коштів, які призначалися для відновлення енергетичної системи, списуючи це на дії російської сторони;
  • відповідальність за масовану атаку нібито лежить на українській владі, яка “спровокувала РФ” наступом на Курщині й зірвала переговори про відмову від ударів по енергетичних об’єктах.

Читайте також: Ненависть в телеграмі: хто і як закликає до геноциду та переслідувань українців в Криму

Фото обкладинки: Shutterstock

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter