Більшість українців проти виборів до кінця війни, бо це може роз’єднати суспільство – опитування

Дата: 26 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Більшість опитаних українців (59%) ставиться негативно до ідеї проведення виборів у країні до кінця війни. 

Про це свідчать дані опитування, проведеного Центром Разумкова. 

Фото: ratinggroup.ua

Дослідження проводили із 6 до 12 червня поточного року та опитали понад 2 тисячі людей, старших за 18 років, які живуть на підконтрольних українському уряду територіях і там, де не йдуть бойові дії. 

Лише 22% опитаних позитивно б сприйняли проведення загальнонаціональних президентських чи парламентських виборів в Україні до завершення війни. Тих, хто поділяє таку думку, побільшало від вересня минулого року, коли ідею провести вибори під час війни підтримували 15% опитаних.

Соціологи кажуть, що значною мірою підтримка цієї ідеї залежить від рівня довіри до чинної влади. Так, серед тих, хто довіряє президенту, лише 11,5% підтримали б вибори під час війни, тоді як серед тих, хто не довіряє, – 34%. Хоча навіть серед тих, хто не довіряє президенту, відносна більшість (47%) не підтримує ідеї таких виборів (серед тих, хто довіряє, – 72%).

Негативне ставлення до виборів під час війни зумовлене тим, що відносна більшість (46%) громадян вважає, що такі вибори роз’єднають українське суспільство, кажуть дослідники. Лише 11% вважають, що такі вибори згуртують суспільство. Водночас минулого року, у вересні — жовтні, ці ідеї поділяли відповідно 40 і 9% опитаних. 

Нагадаємо, що українці загалом виступають за проведення місцевих виборів на звільнених територіях, щойно дозволить безпекова ситуація.

Експерти вже розробили поради, як підготувати та провести повоєнні вибори.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter