Більшість українців почувається частиною національного опору окупантам – опитування

Дата: 09 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

60% українців відчувають себе частиною національного опору. З них 43% повністю відчувають себе частиною, а 17% – радше відчувають. Ще 32% почуваються хоча б частково долученими до опору окупантам. Водночас лише 4% респондентів радше або абсолютно не відчувають себе частиною опору ворогові.

Такими є результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного 21–23 жовтня.

Фото: Тетяна Сивоконь

Респонденти на запитання “Наскільки ви особисто почуваєтеся частиною національного опору ворогові?” давали відповідь за шкалою від 0 до 10, де 0 означало “абсолютно не почуваюся”, 5 – “частково почуваюся”, а 10 – “повністю почуваюся частиною національного опору”.

Залежно від місця проживання респондентів із заходу на схід знижувалася частка тих, хто почувається частиною національного опору (із 68% до 48%), переважно через зростання з 26% до 38% частки тих, хто давав проміжні оцінки. Однак загалом у всіх регіонах більшість почувається принаймні частково частиною національного опору, і не більш ніж 6% не відчувають цього.

Примітно, що серед тих, хто обрав українську мову для інтерв’ю, 63% почуваються частиною опору проти 42% серед тих, хто обрав російську мову. Водночас серед останніх більше відчувають часткову належність – 45% проти 30%. І в обох категоріях не почувається частиною національного опору абсолютна меншість опитаних: 4% і 7% відповідно.

Опитування проводилося методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (CATI) серед 1000 респондентів на територіях, контрольованих владою України до 24 лютого. За звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з урахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 3,4% для показників, близьких до 50% і 1,5% для показників, близьких до 5%.

Нагадаємо, що 86% опитаних українців, попри російські руйнівні удари по інфраструктурі, вважають за потрібне продовжувати збройну боротьбу щодо окупантів, навіть якщо обстріли продовжаться. Водночас лише 10% українців відповіли, що потрібно перейти до перемовин для якнайшвидшого припинення обстрілів, навіть якщо доведеться піти на поступки Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter