Більшій частині української молоді комфортно спілкуватися з людьми з різних соціальних груп – опитування

Дата: 13 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Більш ніж 55% молоді 16–35 років комфортно спілкуватися з абсолютно різними соціальними групами населення. Водночас майже третина українців такого віку не хотіла б спілкуватися з одностатевими парами, російськомовними українцями, ЛГБТІК-людьми. Ще майже половина – з ромами.

Про це свідчать результати всеукраїнського опитування молоді в частині медіаспоживання, проведеного в червні-липні 2024 року, повідомила програма IREX “Мріємо та діємо”.

Фото: Canva

У цій частині дослідження соціологи цікавилися саме відповідями людей віком від 16 до 35 років. Щодо інших питань, опитували також підлітків 13–15 років та дітей 10–12 років.

Отже, 99% опитаних зазначили, що їм було б комфортно спілкуватися з людьми з інвалідністю, 97% – з людьми з іншим кольором шкіри, 95% – з військовослужбовцями та внутрішньо переміщеними особами, а також 90% – з людьми іншого віросповідання.

Дещо менша кількість респондентів, а саме 69%, готова спілкуватися з одностатевими парами, 67% – з російськомовними українцями, 61% – з ЛГБТІК-людьми, і лише 55% готові спілкуватися з ромами.

Загалом ці результати є подібними до тих, які соціологи отримали 2023 року. Різниця у відповідях коливається в межах 2%, винятком є тільки відповіді щодо ромів: у 2023 році лише 40% опитаних українців сказали, що їм було б комфортно спілкуватися з ромами.

Відповіді чоловіків і жінок щодо того, наскільки комфортно їм було б спілкуватися з людьми з різних груп населення, майже повністю збігаються. Майже рівна кількість людей обох статей погоджується з тим, що їм було комфортно спілкуватися з людьми з інвалідністю, людьми з іншим кольором шкіри, військовослужбовцями, ВПО, людьми іншого віросповідання. Проте серед тих, хто спілкувався б з одностатевими парами, 77% становлять жінки й 61% – чоловіки. Водночас серед тих, кому комфортно було б спілкуватися з російськомовними українцями, переважають чоловіки – 72%, схвально відповіли також 62% жінок. А до спілкування з ЛГБТІК-людьми позитивно ставляться 70% жінок та 53% чоловіків.

Третю щорічну хвилю опитування української молоді з 19 червня до 21 липня 2024 року провів Центр аналізу та соціологічних досліджень (CISR) Міжнародного республіканського інституту (МРІ) в межах програми USAID “Мріємо та діємо”.

Вибірка складається з національної вибірки n=1415 молодих людей віком 16–35 років, національної вибірки n=494 дітей віком 10–12 років та національної вибірки n=512 дітей віком 13–15 років. Ці вибірки є репрезентативними для населення України відповідного віку.

Теоретична похибка не перевищує ±4,4% для молоді віком 10–12 років та молоді віком 13–15 років. Теоретична похибка не перевищує ±2,6% для молоді віком 16–35 років. Загальний рівень досяжності становить 2%.

Нагадаємо, що наразі доволі високий відсоток українців підтримує обмеження прав інших людей безумовно чи за певних умов. Найвищий рівень цього спостерігається стосовно людей, які мають наркотичну залежність (73%), а також олігархів (67%) і колишніх засуджених (62,5%).

Велика частка опитаних воліє безумовно чи за певних обставин обмежити в правах ромів і ЛГБТ-людей: 47 та 45% відповідно. Переважно не хочуть жодним чином обмежувати в правах внутрішньо переміщених осіб, безробітних, українців, які виїхали за кордон після початку повномасштабного вторгнення, тих людей, які залишилися на окупованих територіях, і бездомних людей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter