Більше половини москвичів підтримали відновлення пам’ятника Дзержинському

Дата: 24 Липня 2015
A+ A- Підписатися

51% москвичів підтримують повернення пам’ятника Феліксу Дзержинському на Луб’янку. При цьому за перейменування Великого Москворецького мосту на честь вбитого опозиціонера Бориса Нємцова виступили 10%.

Як повідомляє РБК, про це свідчить липневе опитування Левада-Центру.

У 2002 році на аналогічне питання позитивно відповіли 45% москвичів. Дані по Росії приблизно ті ж – 49% опитаних.

Скоріше негативно і різко негативно ставиться до повернення Дзержинського 25% москвичів, ще 24% не змогли відповісти.

При цьому, пояснюючи свій вибір, 29% опитаних вибрали варіант: “Яким би не був Дзержинський, це – пам’ятник однієї з епох історії Росії, від якої не слід відмовлятися”. 22% висловилися за “відновлення історичної справедливості стосовно видатного діяча радянської влади, який зробила багато хорошого”. Варіанти “Дзержинський – не та людина, якому потрібно ставити пам’ятники, він приніс багато зла Росії”, “Таке рішення суперечить принципам демократії і свободи, які відстоювали жителі Москви в дні путчу 1991 року” і “Це було б образою пам’яті жертв комуністичного режиму” обрали 6 і по 3% відповідно.

Якби в Москві відбувся референдум з питання повернення пам’ятника Дзержинському, на нього прийшли б 10-15% москвичів, в основному старшого віку, говорить замдиректора Левада-Центру Олексій Гражданкін.

До виборчих урн дійшла б лише ця частина населення, яка завжди дисципліновано ходить на вибори. І тому 2/3 з них, тобто приблизно 70%, підтримали б повернення пам’ятника“, – розмірковує експерт.

У лютому Комуністична партія РФ виступила з ініціативою повернути повалений монумент на місце. Наприкінці червня Мосгордума задовольнила заявку комуністів на проведення референдуму з цього питання. До 20 липня КПРФ зібрала понад 152 тисяч підписів з необхідних 146 тисяч, але відмовилася здавати їх до виборчкому, оскільки вирішила провести референдум відразу з трьох питань (крім пам’ятника – про реформи охорони здоров’я та освіти).

Водночас за перейменування Великого Москворецького мосту в Нємцов міст, де був убитий опозиціонер Борис Нємцов, за даними соціологів, висловилися 10% москвичів. 72% опитаних не схвалюють цю ініціативу, 18% не змогли відповісти.

Нагадаємо, Фелікс Дзержинський був політичним діячем Російської імперії, державним діячем Радянської Росії та СРСР, одним із засновників Всеросійської надзвичайної комісії з боротьби з контрреволюцією і саботажем, а також організаторів “червоного терору” в Радянській Росії і на захоплених Червоною армією територіях.

Фото: polit.ru 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter