Понад половину українців незадоволені рішенням КС та переймаються долею безвізу

Дата: 04 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

59% українців негативно ставляться до рішення Конституційного Суду, яким скасували систему електронного декларування.

Про це свідчать дані опитування соціологічної групи “Рейтинг”.

Лише 11% опитаних позитивно ставляться до рішення Конституційного Суду, 25% – нейтрально. Зовсім не довіряють КС 36% опитаних, радше не довіряють 24%. Найбільш негативно до рішення суддів ставляться люди старшого віку, мешканці Києва, Західної і Центральної України, прихильники “Європейської солідарності”, “Голосу” і партії “Сила і честь”. Також 55% опитаних українців негативно ставляться до ймовірності скасування безвізу з ЄС через рішення суду. 

Водночас 57% опитаних підтримують проєкт закону президента Володимира Зеленського, який пропонує припинити повноваження чинного складу Конституційного Суду. Не підтримують ініціативу президента 27%, 16% – не визначились.

Соціологи проводили опитування 2–3 листопада. Вони дізналися думку 2 тис. українців віком від 18 років у всіх областях, крім окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка дослідження репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Помилка репрезентативності дослідження не більш ніж 2,2%.

Нагадаємо, що 29 жовтня Зеленський вніс до парламенту законопроєкт, у якому запропонував припинити повноваження всього складу Конституційного Суду й скасувати його рішення. На думку голови КС, законопроєкт президента щодо суду має ознаки конституційного перевороту, але критикують ініціативу глави держави й експерти.

Напередодні цього Конституційний Суд скасував кримінальну відповідальність за неправдиве декларування, а також визнав неконституційними повноваження НАЗК. До цього правоохоронці з відомства виявили ознаки декларування неправдивої інформації у двох суддів КС – Ірини Завгородньої та Сергія Головатого, який не підтримав рішення колег щодо зняття відповідальності за неправдиве декларування. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter