Понад половину українців не вважають дії уряду щодо подолання пандемії достатніми – дослідження

Дата: 25 Січня 2021
A+ A- Підписатися

60% українців вважають, що заходи проти епідемії, які впроваджує уряд, не є достатніми.

Про це свідчать результати опитування Харківського інституту соціальних досліджень. 

Адекватними ситуації назвали дії уряду 19,6% опитаних. Соціологи зазначили: що старшими є респонденти, то частіше вони вважають недостатніми заходи з подолання епідемії в Україні. Так, якщо у віковій групі до 30 років таких 49%, то серед осіб, старших за 60 років, – 69,2%.

Дослідники зазначили, що, хоча значна кількість опитаних (53,9%) погоджується з тим, що масова вакцинація допоможе подолати епідемію коронавірусу, готові вакцинуватися тільки 39,4% респондентів. Кількість тих, хто відмовляється робити щеплення, більша та становить 47,3%. Найбільше тих, хто не має наміру вакцинуватися, серед молоді (49,4%) та людей віком 3044 роки (53,5%). Серед людей віком 60+ тих, хто має намір вакцинуватись, більше (47,2%), ніж тих, хто готовий відмовитися від процедури (40,6%).
 
“Серед і без того значної кількості тих, хто немає наміру робити щеплення від ковід-19, особливо слід виділити схід та південь. Саме в цих двох регіонах найбільше тих, хто відмовляється від щеплення, – 57% та 52,6% відповідно”, – розповіли соціологи. 
 

Однією з можливих причин відмови від вакцинації соціологи назвали побоювання, що це буде коштовна процедура. Так, 51% опитаних розповіли, що не готові сплачувати за неї взагалі, ще 5,1% – радше відмовляться, а 10,4% погодилися тільки на символічну оплату.

Серед факторів, що могли б позитивно вплинути на готовність до щеплення, респонденти вказали:
  • позитивний досвід вакцинування знайомих та родичів (34,1%);
  • поради лікаря (27,3%);
  • відсутність широковідомих негативних наслідків (17,6%);
  • безкоштовність вакцини (18%).

Нагадаємо, що половина українців вважає обґрунтованими більшість карантинних заборон, які уряд вводив навесні минулого року. Найбільше підтримують громадяни вимогу 14-денної ізоляції для тих, хто приїжджає з-за кордону чи з непідконтрольних уряду територій (72%), а найменше – заборону руху громадського транспорту в населених пунктах (підтримали тільки 8,9%).

Відомо, що переважна більшість українців серйозно ставиться до пандемії, не сумнівається в її існуванні та вважає її цілком реальною загрозою. Водночас серед населення є чимало тих, хто вважають епідемію результатом невдалих біологічних експериментів або ж кампанії для перерозподілу капіталу у світі. Усі ці твердження є частинами теорій змов, з якими бореться ООН. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter