Білоруський журналіст проведе більше року у колонії за “образу Лукашенка”

Дата: 02 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

У Білорусі суд відправив на 1 рік 6 місяців до колонії загального режиму журналіста Сергія Гордієвича. Чоловіка звинуватили в образі самопроголошеного президента країни Олександра Лукашенка та декількох силовиків у вайбер-чаті. 

Про це повідомили у правозахисному центрі “Вясна”. 

Сергій Гордієвич. Фото: “Вясна”

Сергій Гордієвич – журналіст інтернет-видання “Перший регіон” з міста Дрогичин. Його звинуватили в образі президента і наклепі, а також образі двох міліціонерів в чаті “Справжній Дрогичин” у вайбері. Журналіста затримали омонівці по дорозі до Бреста у грудні минулого року та спочатку посадили під домашній арешт, а потім змінили запобіжний захід на підписку про невиїзд. 

Суд повністю підтримав сторону обвинувачення. В термін ув’язнення Гордієвичу зарахували кілька днів затримання і термін домашнього арешту в грудні-квітні. Крім того, суд повністю задовольнив позови силовиків про стягнення по 2 тисячі білоруських рублів матеріальної компенсації моральної шкоди кожному, а також судові витрати в розмірі 174 рублів.

Мобільний телефон Гордієвича конфіскували у власність держави. Не скасував суд й арешт на телефон, системний блок, фотоапарат та автомобіль, що належали білорусу, з метою виконання вироку в частині цивільного позову.

Правозахисники визнали журналіста політв’язнем. 

Нагадаємо, що наприкінці минулого року міжнародна організація “Репортери без кордонів” назвала Білорусь найнебезпечнішою країною для журналістів у Європі. Через погрози та тиск медійники змушені виїжджати з країни цілими редакціями. 

У травні влада країни ухвалила низку поправок до законодавства, які можуть серйозно погіршити стан свободи преси в країні. Серед нововведень – дозвіл Міністерству інформації заблокувати роботу ЗМІ або інтернет-ресурсу без постанови суду, якщо ті раніше отримували попередження, заборона новинним організаціям і вебсайтам публікувати результати опитувань щодо політичних, соціальних або виборчих питань, якщо ці опитування проводилися без державної акредитації, тощо.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter