Білоруський телеграм-канал узявся за розслідування злочинів Лукашенка

Дата: 15 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Опозиційний телеграм-канал Nexta відмовився від координування акцій протестів у Білорусі на користь розслідування злочинів режиму Олександра Лукашенка.

Про це заявив засновник проєкту Степан Путило, пише Deutsche Welle.

Джерело: rbc.ru

“Ми змінили тактику. Ми більше не допомагаємо людям координувати протести. У серпні через блокування інтернету вони попросили нас допомогти трохи скоординувати їхні дії, розповісти, де хто збирається. Зараз ми відійшли від цього, тому що люди самоорганізовуються”, – пояснив він.

Путило також зазначив, що він та команда не планували випускати фільм-розслідування про майно та зловживання Лукашенка під час весняних протестів, проте тепер найближчими тижнями очікується продовження.

Нагадаємо, що популярний телеграм-канал NEXTA (вимовляється як “нехта”, а в перекладі з білоруської означає “хтось”) з’явився ще у 2015 році. Створив його мігрант із Білорусі Степан Путило, який наразі живе в Польщі.

Після початку протестів незгодних із результатами виборів президента країни, які не вщухають з 9 серпня, канал став одним з небагатьох майданчиків, де невдоволені узурпацією влади білоруси могли отримувати інформацію про мітинги та страйки.

Через тиждень після початку протестів Путила оголосили в розшук. На батьківщині йому загрожує до 15 років позбавлення волі.

У жовтні минулого року Центральний суд Мінська визнав опозиційний телеграм-канал NEXTA-Live і логотип NEXTA екстремістськими матеріалами, що містять інформаційну продукцію з ознаками екстремістської діяльності.

7 лютого 2021-го слідчий комітет Республіки Білорусь скерував до Польщі документи на екстрадицію Путила та колишнього головного редактора каналу Романа Протасевича.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter