Білоруський суд визнав “екстремістським матеріалом” сайт видання “Першы рэгiён”

Дата: 04 Січня 2022
A+ A- Підписатися

У Білорусі суд визнав “екстремістським матеріалом” сайт видання про Брестську область “Першы рэгiён” (“Перший регіон”). Соціальні мережі медіа екстремістськими поки не вважають.

Про це свідчать дані зі списку на сайті Міністерства інформації Білорусі. 

Скріншот офіційного списку матеріалів, визнаних екстремістськими у Білорусі

Відповідну ухвалу суд виніс 27 грудня 2021-го, а вже 31 грудня сайт медіа несподівано заблокували за, як з’ясувалось згодом, рішенням прокурора області Віктора Климова.

Офіційно блокування відбулось за порушення закону про ЗМІ, зокрема через розміщення на платформі продукції, яку раніше у республіці визнали екстремістською, а також через публікацію активних посилань на ресурси, що її розповсюджували.

“Окремі статті супроводжувалися радикальними повідомленнями, що розпалюють ворожнечу та ворожнечу з політичних та ідеологічних мотивів. Публікувалися й інші відомості, які явно дискредитували діяльність державних та правоохоронних органів”,переконували силовики. 

Журналісти видання заявили про тиск та наголосили, що силовики фактично позбавляють їх роботи та вводять заборону на професію: “За що блокують, можна лише здогадуватись. Але здогадатися нескладно”.

Тиск на редакцію “Першы рэгiён” почався наприкінці 2020-го, коли силовики затримали кореспондента Сергія Гордійовича. Невдовзі його відправили на 1,5 року до колонії за звинуваченням у наклепі, образі президента та представника влади.

Також влітку минулого року суд призначив штраф редактору новин медіа Олегу Супрунюку за “поширення інформаційної продукції, включеної до республіканського списку екстремістських матеріалів”. Такою продукцією назвали ілюстративне фото чоловіка у сорочці з червоно-білим орнаментом, у якому силовики побачили свастику. Світлину журналіст знайшов у відкритих джерелах для публікації. 

Супрунюка затримали пізно ввечері та протримали ніч в ізоляторі, щоб зранку провести з ним допит. 

Нагадаємо, що міжнародна організація “Репортери без кордонів” вважає Білорусь найнебезпечнішою країною для журналістів у Європі. Силовики регулярно проводять у країні масові обшуки в правозахисників та медійників.

Фотографія обкладинки: Наталія Федосенко/Scanpix/LETA

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter