Білоруський політолог виїхав до України через побоювання арешту

Дата: 06 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Артем Шрайбман, відомий білоруський політолог, виїхав із Білорусі після того, як арештований засновник протестного Telegram-каналу Nexta Роман Протасевич назвав його одним із “координаторів протестів” у Білорусі, під час “інтерв’ю” на білоруському державному телеканалі ОНТ.

 Про це повідомляє “Радіо Свобода“.

Артем Шрайбман

Іронічно вийшло. Вранці 3 червня виходить випуск проекту “Редакція”, який завершується моїми словами про те, що я не відчуваю прямої загрози і тому не їду з Білорусі, а вже ввечері я поспіхом збираю речі та вибираюся з країни“, – написав у телеграмі Артем Шрайбман.

Причиною його термінового виїзду стало те, що Протасевич у згаданому відеозапису заявив, що Шрайбман допомагав порадами в чаті, який можна було назвати координаційним штабом білоруської революції.

Можу тільки здогадуватися, чому і чи з власної волі Роман перебільшив мою участь у цьому процесі“, – написав політолог у телеграмі.

Йому було відомо, що білоруські спецслужби знали про його присутність у тому чаті ще з осені, але він був певен, що оскільки “ніяких кримінальних деталей” заздалегідь не знав і взагалі не брав участі в обговоренні чи організації протестів, то йому не зможуть висунути ніяких обвинувачень.

Але в сьогоднішній Білорусі навіть непричетність до того, що влада вважає злочином, – уже недостатня страховка“, – заявив Артем Шрайбман, додавши, що перейшов у “зону некомфортного ризику”, особливо побачивши щось схоже на зовнішнє спостереження біля свого під’їзду.

Тому довелося піти на дуже некомфортне рішення – виїхати. Обидві альтернативи – СІЗО і щоденне очікування СІЗО – були ще гіршими як для мене, так і для близьких“, – додав він.

Нагадаємо, 23 травня білоруські силовики через нібито повідомлення про мінування примусили зробити посадку в аеропорту Мінська літак ірландської авіакомпанії Ryanair, що прямував з Афін до Вільнюса. Після цього з борту зняли та затримали засновника, екс-головного редактора опозиційного каналу NEXTA Романа Протасевича та його дівчину, громадянку РФ Софію Сапегу.

Саме цей канал був основним джерелом інформації про білоруські протести, які почалися в серпні 2020 року, після фальсифікації президентських виборів. Пізніше режим Лукашенка визнав його екстремістським, проти Протасевича відкрили кримінальну справу за статтями про організацію масових заворушень, які передбачають покарання до 15 років позбавлення волі. Через це журналіст був змушений просити політичного притулку в Польщі.

4 червня білоруський державний телеканал ОНТ показав “інтерв’ю” з Протасевичем, у якому той “визнає провину”, засуджує дії опозиції та підтримує режим Лукашенка. Рідні та соратники білоруса переконані, що запис зробили після катувань та тиску.

Фотографія обкладинки: з відкритих джерел

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter