Білоруський ПЕН-центр, який очолює нобелівська лауреатка Алексієвич, ліквідували

Дата: 10 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Верховний Суд Білорусі за позовом Міністерства юстиції ліквідував Білоруський ПЕН-центр, який з 2019 року очолює білоруська та українська письменниця, лауреатка Нобелівської премії Світлана Алексієвич.

Про це у телеграмі повідомила пресслужба самої організації.

Світлана Алексієвич. Джерело: rus.az24saat.org

“За підсумками другого судового засідання у справі про організацію Білоруський ПЕН-центр було ліквідовано. Суддя – Соколовська Г.М., представник Мін’юсту у суді – Печкуров А.Ю., прокурор – Ковальчук І.А.“, – йдеться у повідомленні.

У Центрі назвали це свідченням існування політичного замовлення згори для “очищення” цивільного сектору. Вони відкидають приписувані їм білоруською владою звинувачення і кажуть, що якщо їхня “провина” – це “незгода з репресіями”, то їм не соромно. 

Джерело: телеграм-канал білоруського ПЕН-клубу

Ми чуємо від державних ЗМІ прямо сформульовані погрози “пустити під ніж” тих, хто проти; відкрито сформульована позиція “іноді не відповідає закону”; і без судового розгляду та розслідування 185 неурядових організацій були звинувачені у руйнівній їхній структурі, “яка становить потенційну загрозу національній безпеці”. Все це відкрито свідчить про існування політичного замовлення зверху для “очищення” цивільного сектору, що своєю чергою робить позивачів та суддів виконавцями цього наказу. І наша, так би мовити, “провина” полягає в нашій незгоді з репресіями, з насильством, у захисті свободи слова та ідеалів гуманізму. І якщо це наша вина – нам не соромно. Ми пишаємося своєю роботою, своїми друзями, партнерами, волонтерами”, – йдеться у заяві представників ПЕН-центру.

Нагадаємо, 20 липня рахунки організації заарештували на підставі рішення Слідчого комітету. У приміщенні, розташованому за юридичною адресою організації, відбулися обшуки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter