Білоруських опозиціонерів Колесникову та Знака відправили до в’язниці

Дата: 06 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Мінський районний суд ухвалив вирок у справі опозиціонерів Марії Колесникової та Максима Знака. Колесникову відправили до в’язниці на 11 років, а Знака – на 10. 

Про це повідомляє правозахисний центр “Вясна”. 

Марія Колесникова та Максим Знак. Фото: Reuters

Суддя Сергій Єпіхов визнав обох винними за трьома статтями, а саме “Заклики до дій проти нацбезпеки”, “Змова з метою захоплення державної влади неконституційним шляхом” та “Створення екстремістського формування і керівництво ним”. Знаку призначили посилений режим колонії, а Колесниковій – загальний.

Згідно з матеріалами справи, опозиціонери “спільно з іншими особами не пізніше ніж 16 липня 2020 року вступили в таємну змову з метою захоплення державної влади неконституційним шляхом”.

“Основою для реалізації такого задуму слугувала успішно апробована в низці країн методика зміни влади незаконним шляхом. Вона передбачала акумулювання представників протестного руху для формування неорганізованої маси людей як інструменту досягнення цілей і способу формування протестного настрою учасників. Методика була адаптована до білоруського громадянського суспільства із сучасним рівнем розвитку інформаційно-комунікаційних технологій”, – наполягали білоруські силовики. 

Суд розглядав кримінальну справу протягом місяця, але затримали Колеснікову та Знака ще минулого року і відтоді продовжували їм терміни тримання під вартою. 

Фото: officelife.media

Останнє слово опозиціонерів не вдалося почути всім охочим, адже засідання проходило в закритому режимі. Водночас відомо про те, що у своїй промові Колеснікова назвала процес над нею та Знаком “історичним”.

Промова Знака в суді тривала майже три години. 

“Максим більше висловлювався за юридичною частиною, у Марії виступ був більшою мірою емоційним. Вона розповідала про свої цінності та цінності штабу Бабарика і Віктор Бабарико – кандидат у президенти Білорусі, якого влада відправила до колонії на 14 років. Його звинуватили в корупції та ухиленні від сплати податків. Разом з Бабариком затримали і його сина Едуарда, якого також звинуватили в економічних злочинах. Обидва не визнали своєї провини. . Марію перебивали кілька разів, оскільки суд визнав, що її пояснення не мали стосунку до обставин справи. Проте Марія висловила все, що хотіла сказати. Максима не перебивали”,розповів адвокат Володимир Пильченко

ЄС вже засудив вироки опозиціонерам та закликав звільнити їх та інших незаконно засуджених білорусів. 

Нагадаємо, після чергових виборів президента в Білорусі 9 серпня 2020 року почалася хвиля громадських протестів. Влада, яка одразу почала називати їх “заворушеннями”, використовувала для боротьби з громадянами гумові кулі, сльозогінний газ та водомети. Однак тиск не припинився й після спаду хвилі протестів. 

За даними правозахисників, від репресій у країні постраждали близько 30 тисяч людей. Щонайменше шестеро учасників протестних акцій, за даними ООН, зникли безвісти.

Фотографія обкладинки: Anadolu Agency / Getty Images

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter