Білоруську владу закликали звільнити затриманих журналістів

Дата: 22 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Білоруську владу закликали звільнити всіх затриманих репортерів, які висвітлювали протести, і дозволити їм працювати вільно та безпечно.

З відповідною заявою виступили в Комітеті захисту журналістів.

У заяві правозахисники згадали про засуджених 16 вересня за висвітлення протестів журналістів “Радіо Свобода” та місцевого опозиційного видання TUT.by, а також про затриманих напередодні щонайменше сімох журналістів у Мінську та Могилеві. 

“Жорстокі репресії білоруської влади щодо незалежних ЗМІ, що висвітлюють протести в країні, тривають надто довго; це повинно негайно припинитися. Білоруська влада повинна негайно звільнити всіх затриманих журналістів і дозволити їм виконувати свою роботу, повідомляючи новини, не боячись”, – закликала координаторка програм комітету в Європейському Союзі та Центральній Азії Гульноза Саїд.

Окрім останніх затримань та судів над журналістами в Комітеті захисту журналістів загадали також і про десятки нападів, арештів і затримання працівників медіа під час протестів та незадовго до них. Водночас офіційно білоруські силовики відмовляються коментувати для правозахисників випадки порушення прав журналістів. 

Нагадаємо, що протести в Білорусі продовжуються вже понад місяць. Демонстранти закликають Олександра Лукашенка піти у відставку, адже не згодні з офіційними результатами виборів президента, що відбулися в країні ще на початку серпня.  За даними ООН, наразі щонайменше шестеро учасників білоруських протестних акцій зникли безвісти. Ще тисячі білорусів у перші дні протестів опинилися в ізоляторах, де з них знущалися силовики. ZMINA докладно розповідала про те, у яких умовах тримали людей, зокрема, в ізоляторі на вулиці Окрестіна в Мінську.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter