Білоруську незалежну журналістку Олену Ковальчук не пустили в Україну

Дата: 30 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Прикордонники не пустили до України журналістку, співробітницю одного з незалежних білоруських регіональних інтернет-ресурсів Олену Ковальчук, яка планувала взяти участь у Львівському медіафорумі 25–27 травня.

Про це повідомила Білоруська асоціація журналістів (БАЖ).

Джерело: en.wikipedia.org/wiki/Ecolines

За інформацією БАЖ, спочатку водії компанії-перевізника Ecolines не хотіли брати медійницю з білоруським громадянством в автобус до Львова. Коли ж Ковальчук все-таки доїхала до кордону, українські прикордонники відмовили їй у в’їзді.

Очільниця Львівського медіафоруму Ольга Мирович зазначила, що учасників попереджали про те, що остаточне рішення про в’їзд завжди залишається за Держприкордонслужбою України, навіть якщо в журналіста наявне офіційне запрошення.

“Про ці ризики ми попереджали колег ще на етапі планування поїздки. Ми хочемо організувати десятий LMF у травні 2024 року і віримо, що тоді Україна виграє війну з Росією, а перепони для в’їзду журналістів з Білорусі будуть зняті”, — наголосила Мирович.

У коментарі для Інституту масової інформації вона підтвердила, що організатори запрошували на форум білоруських журналістів з пресклубу та БАЖ і хотіли б бачити їх, як учасників, як і кожного року. Запрошення їм надіслали, але одразу попередили: оскільки воєнний стан, то рішення про дозвіл або відмову у в’їзді залежатиме виключно від прикордонної служби.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що білоруському журналісту та автору ютюб-каналу “Жизнь-малина” Микиті Мелкозерову відмовили у в’їзді до України.

Білорусь розглядають як один із можливих шляхів російського нападу на Україну: зараз на білоруській території продовжуються великі російсько-білоруські військові навчання, і російських військових бачать далеко від офіційних полігонів. За оцінками НАТО, у Білорусі зараз може бути близько 30 тисяч російських солдатів – це найбільше розгортання військ у Білорусі після холодної війни. Значну частину своїх промов Олександр Лукашенко зараз присвячує можливій війні Росії з Україною та участі у цьому Білорусі.

За даними дослідження, яке провели журналісти видання Motolko help, за час повномасштабного російського вторгнення з території Білорусі по території України випустили щонайменше 633 ракети. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter