Білоруського журналіста Анджея Почобута засудили до восьми років колонії

Дата: 09 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Білоруська влада засудила журналіста, активіста неофіційного Союзу поляків Анджея Почобута до восьми років колонії за обвинуваченням у розпалюванні ненависті та “закликах до санкцій”. 

Про це пише Комітет захисту журналістів (CPJ).

Анджей Почобут. Джерело: baj.by

Громадянин Польщі й Білорусі Почобут перебуває під вартою з моменту арешту в березні 2021 року. 4 жовтня 2022 року Комітет державної безпеки Білорусі включив його до списку осіб, причетних до терористичної діяльності.

Звинувачення пов’язані з висвітленням медійником антиурядових протестів 2020 року, заявами, які він зробив на захист польської меншини в Білорусі, і його описом радянського вторгнення до Польщі в 1939 році як агресії.

Міністерство закордонних справ Польщі вважає арешт і суд над журналістом, який проводився за закритими дверми, “елементом антипольської кампанії, яку проводить білоруська влада”, і неодноразово закликало білоруську владу звільнити його.

9 лютого 2023 року стало відомо, що польська влада ухвалила рішення з 10 лютого в односторонньому порядку закрити один із найбільших пунктів пропуску на кордоні з Білоруссю “Бобровнікі” на знак протесту проти засудження Почобута, пише Укрінформ.

За словами глави МВС та адміністрації Польщі Маріуша Камінського, він доручив своїм службам підготувати подання про включення до санкційного списку осіб, пов’язаних з режимом Олександра Лукашенка, які відповідають за репресії проти поляків у Білорусі.

Також відомо, що білоруська влада 6 лютого затримала Анастасію Шаркевич, яка керує телеграм-каналом незалежної газети “Народна воля”. Про це свідчить відео, опубліковане одним з провладних телеграм-каналів, у якому повідомляється, що її затримали силовики за участь у марші протесту.

У цьому ролику стверджується, що Шаркевич пропагує в мережі “деструктивний контент” і закликає блокувати рух на акціях протесту та вчиняти грубі порушення громадського порядку та протиправні дії.

За повідомленням БАЖ, влада вже затримувала Шаркевич у жовтні 2020 року. Тоді поліцейські обшукали її будинок і вилучили обладнання у зв’язку з розслідуванням ймовірних громадянських заворушень.

У серпні 2022 року доступ до сайту “Народної волі” був заблокований. В грудні його відновили, але усі старі матеріали до 2023 року були повністю видалені, уточнив у коментарі CPJ заступник голови БАЖ Борис Гарецький.

“Засудження білоруською владою журналіста Анджея Почобута до восьми років ув’язнення свідчить про нескінченний цикл урядових репресій проти незалежних журналістів. Влада має зняти всі звинувачення з Почобута та негайно звільнити його, нещодавно затриману журналістку Анастасію Шаркевич та всіх представників преси, які зараз перебувають за ґратами”, — заявила координаторка програм CPJ у Європі та Центральній Азії Гульноза Саїд.

Нагадаємо, що 25 березня 2021 року в Почобута — активіста неофіційного Союзу поляків — відбулися обшук і затримання. Йому висунули обвинувачення за “розпалювання расової, національної, релігійної чи іншої ворожнечі”, Почобуту загрожує від 5 до 12 років ув’язнення.

Також генпрокуратура Білорусі порушила кримінальні справи за тією ж статтею стосовно голови неофіційного Союзу поляків Анжеліки Борис та інших осіб, зокрема Марії ТишковськоїІрени Бернацької й Анни Панішевої.

Білоруські силовики стверджують, що всі обвинувачувані, “позиціюючи себе як члени вищевказаного союзу, з 2018 року провели в Гродно і Гродненській області низку незаконних масових заходів із вшанування учасників антирадянських бандформувань, що діяли під час і після Другої світової війни, які вчиняли грабежі, вбивства мирного населення Білорусі, знищення майна”.

Усі затримані нещодавно висвітлювали акції протесту із закликом подати у відставку до нелегітимного президента Білорусі Олександра Лукашенка, які відбувалися в містах, де вони працюють.

Через затримання членів союзу МЗС Польщі викликало тимчасового повіреного в справах Білорусі та висловило протест у зв’язку із ситуацією.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter