Білоруські силовики затримали понад 200 мітингарів

Дата: 28 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

У Мінську 27 серпня силовики затримали понад 200 людей, які вийшли на акцію протесту через невдоволення офіційними результатами президентських виборів. Серед затриманих майже два десятки журналістів.

Список затриманих опублікували на сайті правозахисного центру “Весна”.

Увечері протестувальники провели ходу від православного Свято-Духівського кафедрального собору на площі Свободи до католицького Червоного костелу на площі Незалежності. Напередодні там ОМОН заблокував людей, що спричинило обурення керівництва католицької церкви в Білорусі. 

До початку ходи силовики затримали понад два десятки журналістів, однак згодом відпустили деяких з них. Офіційно правоохоронці нібито доставили працівників медіа для перевірки документів. Серед затриманих були, зокрема, співробітники «Радіо Свобода», ТАСС, РИА Новости, BBC, Associtated Press, Reuters і ряду білоруських видань.

Протестувальників на площі Незалежності в Мінську силовики розділили на дві групи, після чого з натовпу по одному стали виводити чоловіків та вести їх до автозаків. Поодинокі затримання, за даними правозахисників, 27 серпня відбувались і в регіонах, зокрема в Бресті, Могилеві, Солігорську та Жлобіно. 

Нагадаємо, що акції протесту в Білорусі почалися 9 серпня, після останнього дня голосування на президентських виборах. Офіційно перемогу в них здобув Олександр Лукашенко, однак опозиція наголошує на масових фальсифікаціях. Наразі вибори в країні не визнали в ЄС. 

З перших днів протестів ОМОН жорстко розганяв мирні демонстрації та масово затримував білорусів. Усього за перші п’ять днів було відомо про близько 7 тис. затриманих. Коли людей почали випускати із СІЗО, вони розповідали про нелюдське поводження в місцях несвободи, побиття, погрози зґвалтуванням тощо. ZMINA докладно розповідала про те, у яких умовах їх тримали, зокрема, в ізоляторі на вулиці Окрестіна в Мінську.

Раніше житель Мінська, якого затримали під час розгону акцій протесту, розповів, як заразився коронавірусом у цьому ізоляторі, адже його разом з іншими людьми тримали без дотримання карантинних вимог та катували. Також нещодавно мінчанин передав журналістам відео, яке він записав під час жорсткого затримання білоруськими силовиками. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter