Білоруські опозиціонери готують публічний список силовиків, причетних до катувань

Дата: 17 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Лідерка білоруської опозиції та неофіційна переможниця президентських виборів Світлана Тихановська заявила про підготовку списку посадовців і силовиків, причетних до незаконних затримань, тортур та знущань з мирних протестувальників.

Про це повідомили в телеграм-каналі “Пул первой”.

Фотографія: Наталя Федосенко, ТАСС

Список планують назвати ім’ям першого загиблого мирного протестувальника – Олександра Тарайковського. 

“Нам передали імена і прізвища тих, хто катує і б’є людей. Тому ми готуємо окремий список посадовців і силовиків, які брали участь і продовжують брати участь у міліцейському свавіллі. Ми назвали його “списком Тарайковського”. Олександр Тарайковський став першою жертвою міліцейського свавілля. До списку ввійдуть особи, причетні до тортур, незаконних арештів і знущань із затриманих. Для ідентифікації винних ми активно працюємо з правозахисниками і проєктом “Чорна книга Білорусі”. Ми передамо цей список до України, Туреччини, Росії, країн Євросоюзу і США”, – заявила Тихановська. 

Перші списки осіб, ймовірно причетних до тортур, у телеграм-каналах почали публікувати ще наприкінці серпня. Їх збирали з допомогою небайдужих людей, які впізнавали силовиків за фотографіями з вуличних акцій. 

Нагадаємо, що, за даними ООН, наразі щонайменше шестеро учасників білоруських протестних акцій зникли безвісти. Ще тисячі білорусів у перші дні протестів опинилися в ізоляторах, де з них знущалися силовики. ZMINA докладно розповідала про те, у яких умовах тримали людей, зокрема, в ізоляторі на вулиці Окрестіна в Мінську.

Нещодавно білоруське МВС назвало фейком інформацію правозахисників про зґвалтування мітингаря в автозаку. За словами силовиків, зґвалтувати людину в автозаку просто неможливо. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter