Білоруські силовики назвали інформацію про зґвалтування мітингаря в автозаку фейком

Дата: 16 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

У білоруському МВС назвали фейком інформацію правозахисників про те, що силовики зґвалтували під час затримання в автозаку одного з протестувальників. 

Про це повідомляє “Радіо Свобода”.

Правозахисники з Human Rights Watch, які збирають дані про потерпілих, розповіли історію 30-річного чоловіка, якого силовики зґвалтували кийком під час затримання. 

“ОМОН вимагав розблокувати телефон. Я відмовився. Вони покликали старшого. Він став погрожувати – “кийок у зад засуну”. Потім розрізав мені шорти й труси ззаду хрест-навхрест, крикнув своїм, чи є в кого презерватив. Я лежав на підлозі обличчям униз, але бачив, як він натягав презерватив на кийок і встромив його мені в задній прохід. Витягнув, знову вимагав пароль. Бив кулаками й ногами – по ребрах, по обличчю, по зубах”, – каже потерпілий. 

Зі свого боку перший заступник міністра внутрішніх справ Білорусі Геннадій Казакевич 16 вересня під час пресконференції заявив, що свідчень зґвалтування з боку співробітників міліції у відомстві не отримували. 

“Інформація про те, що були зґвалтування, – звичайний фейк. Зґвалтувати в автозаку не можна”, – сказав він. 

Водночас правозахисники вимагають від ООН і ОБСЄ негайно почати розслідування випадків насильства з боку білоруських силовиків. 

Нагадаємо, що протести в Білорусі продовжуються вже понад місяць. Демонстранти закликають Олександра Лукашенка піти у відставку, адже не згодні з офіційними результатами виборів президента, що відбулися в країні ще на початку серпня. 

За даними ООН, наразі щонайменше шестеро учасників білоруських протестних акцій зникли безвісти. Ще тисячі білорусів у перші дні протестів опинилися в ізоляторах, де з них знущалися силовики. ZMINA докладно розповідала про те, у яких умовах тримали людей, зокрема, в ізоляторі на вулиці Окрестіна в Мінську.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter