Білоруські феміністки зібрали вже 50 тисяч євро на допомогу українкам, постраждалим від сексуального насильства

Дата: 01 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Білоруським активісткам вдалося зібрати щонайменше 50 тисяч євро для українок, постраждалих від сексуального насильства, вчиненого російськими військовими, й відправити вже дві партії допомоги з необхідними медикаментами до України. 

Про це повідомили в благодійній організації BYSOL.

Фото: фейсбук-сторінка BYSOL

Збір коштів оголосили на початку квітня, невдовзі після того, як у медіа почали з’являтися перші повідомлення про випадки зґвалтувань. До середини травня, як розповідає активістка Марина Ментусова, вдалося зібрати 50 тисяч євро. 

Білоруски відправили дві партії допомоги, а саме медикаменти, зокрема екстрені контрацептиви й ліки за рецептом, а також на набори Rape kit – це набір предметів для збирання та зберігання речових доказів сексуального насильства, що допомагає фіксувати злочини.

Феміністки з Білорусі співпрацюють з українськими: перша партія допомоги вирушила до організації “Марш жінок”, а друга – до Центру волонтерства та захисту. Закуплені медикаменти та набори потім відправляють до лікарень. 

“Важливо продовжувати збір, бо попереду робота з жінками на територіях, поки що окупованих російськими солдатами. Доступу до швидкої допомоги після насильства вони не мають. Надії на правосуддя – тим більше. Психологічна допомога працює, але звертатися по неї наважуються не всі, та й крім неї необхідна екстрена контрацепція, огляди, медична допомога”, – зазначає Ментусова. 

Пожертву можна зробити на сайті фонду.

Пам’ятайте, якщо ви постраждали від сексуального насильства, то можете звернутися по безоплатну психологічну допомогу: реабілітація розрахована на дітей, дорослих та членів їхніх сімей. Додаткову інформацію можна отримати за телефоном +38 073 460 38 60.

Нагадаємо, що нещодавно до суду скерували першу справу щодо зґвалтування жінки російськими військовими. Підозрюваним у ній є військовослужбовець 239 полку 90 гвардійської танкової Вітебсько-Новгородської дивізії ЗС РФ Михайло Романов.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter