Більшість батьків зазначила, що в закордонних школах педагоги краще дотримуються прав людини, – опитування

Дата: 23 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Українські батьки, які повели своїх дітей до шкіл за кордоном, визначили низку відмінностей від українських закладів освіти. Зокрема, 88,5% батьків зазначили, що в закордонних школах дитина захищеніша від булінгу з боку вчителів, а педагоги краще дотримуються прав людини.

Про це свідчать результати опитування, яке провела Служба освітнього омбудсмана. 

“Найголовніший результат цього опитування: ми виразно побачили, що позитивні відмінності інших освітніх систем, які відзначають батьки, практично точно моделюють концепцію Нової української школи, яку ми створюємо в Україні. Можна впевнено стверджувати, що українські батьки, чиї діти навчаються зараз за кордоном, отримали можливість зазирнути в майбутнє і побачити, що саме має дати нашим дітям Нова українська школа після її повноцінного впровадження”, – зазначає Служба освітнього омбудсмана. 

Зокрема, 76% опитаних вважають закордонних педагогів більш професійними, щирими та доброзичливими. Окремо 65,1% батьків підкреслили дружню атмосферу. 97,8% опитаних українців переконані, що шкільні програми інших країн більш лаконічні та адаптовані до життя. Примітно, що більше уваги там приділяється розвитку дитини в царині мистецтва, музики, спорту та здоровому способу життя.

На думку 97,7% батьків, педагоги в інших країнах частіше застосовують індивідуальні підходи до кожної дитини, приділяють увагу психологічному стану, вчать уникати конфліктів та закликають гратися разом.

85,5% дорослих підкреслили відсутність надмірного навантаження на дітей та лояльнішу систему оцінювання. Батьки вважають, що оцінки в школах за кордоном не є каральним методом. 

84,2% батьків зауважили, що діти вільно почуваються на уроках, там немає шкільної форми, а в школі не обмежують активності. 67,9% батьків зазначили, що учням у закордонних школах дають менше домашніх завдань та контрольних робіт, а також формують менші класи.

Крім того, 63,9% опитаних вказали, що їхніх дітей спонукають до вільного висловлення думок та навчають поважати одне одного. 

Незвичним явищем є відсутність батьківських комітетів, тож з них не збирають гроші на ремонт. Це відзначили практично всі – 98,8% опитаних. 

Також українські батьки підкреслили, що в закордонних школах є повноцінне меню і всі канцтовари для дітей закуповує держава. 

Опитування проводила Служба освітнього омбудсмена на своїх офіційних каналах комунікації. Воно було кількісним та проводилося на доступній вибірці (available sampling), що означає залучення всіх охочих потенційних респондентів, що відгукнулися на заклик до участі в дослідженні. Участь в опитуванні взяла 7921 людина, серед них – батьки здобувачів освіти різних рівнів.

Нагадаємо, що, згідно з результатами опитування, проведеного в червні, у разі продовження війни в такій фазі, як зараз, лише 42,9% українців планують майбутнє своїх дітей та онуків в Україні. У разі перемир’я і відкладення війни на потім планують майбутнє своїх дітей в Україні 54,7% мешканців. Зі зміною влади в Росії на демократичну готові планувати майбутнє дітей в Україні 76,8% мешканців.

Фото обкладинки: Нова українська школа

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter