Бердянці, яких незаконно судять у Ростові за “тероризм”, не мають повноцінної можливості спілкуватись з адвокатами

Дата: 13 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону продовжив розгляд справи щодо вбивствазаступника начальника ДАІ” окупованого Бердянська Олександра Колесникова та замахи на “військового коменданта” Артема Бардіна і замголови окупаційної ВДА Павла Іщука. Обвинувачуваними у цій справі є українці Даміан Омеляненко, Артур Шашенко та Олексій Макаренко. Їм інкримінують нібито створення терористичної організації, яка вчинила ці “терористичні акти”. Підсудні провину не визнають.

Про це повідомило товариство “Меморіал”.

Даміан Омельяненко, Олексій Макаренко, Артур Шашинок у російському суді

За словами представників “Меморіалу”, до суду в Ростові нібито надіслали заяву Даміана Омеляненка й Артура Шашенка з проханням взяти участь у судовому процесі через відеоконференцзвʼязок. Під час чергового засідання 22 травня 2024 року адвокат Даміана висловив сумнів щодо того, що заяви були написані його підзахисним особисто. Захисники ж інших підсудних заявили, що під час слухань справи дуже складно організувати повноцінний відеозв’язок.

“Підсудні обвинувачуються за особливо тяжкими статтями, що передбачають покарання аж до довічного. Мають бути усунені всі перешкоди для спілкування адвоката з підзахисним”, – йдеться у повідомленні.

Попри заяви сторони захисту про неприйнятність проведення засідань у дистанційному режимі, колегія суддів під час розгляду справи організувала відеозвʼязок з підсудними. Тобто українців не доставили до залу суду. 

Як пише “Меморіал”, сторона захисту надсилала суду клопотання про “визнання неприпустимим протоколювання допиту Артема Бардіна”. Отримавши відмову, суд таки заслухав покази слідчих Марини Подобєдової, а ще раніше – Стеценко.

Також російська колегія суддів розглянула клопотання Омеляненка про присвоєння йому статусу військовополоненого, припинення кримінального переслідування та переведення до спеціальної установи для утримання військових. Його теж відхилили.

Далі суд заслухав свідчення Олександра Макаренка, брата обвинуваченого Олексія Макаренка. Також були зачитані надані ним раніше свідчення”, – стверджують члени товариства.

За клопотанням сторони обвинувачення підсудним Макаренку, Омельяненку та Шашенку продовжили тримання під вартою ще на три місяці.

За інформацією ZMINA, окупанти вперше свавільно затримали Омеляненка 24 травня 2022 року. Чоловіка незаконно утримували близько місяця у катівні, де він весь час піддавався тортурам (до Даміана застосовували струм та били палицями). Коли його 22 червня 2022 року відпустили, “він був весь побитий”. Попри жахливий фізичний стан, чоловік не міг отримати належної медичної допомоги. Вдруге Омеляненка свавільно затримали 16 листопада 2022 року. Спочатку Даміана незаконно утримували в Мелітополі, а потім перевезли до Сімферопольського СІЗО №1. Тривалий час усіх трьох бердянців утримували у Ростові-на-Дону. У квітні цього року Шашенка та Омельяненка перевезли в СІЗО-2 у Таганрозі.

Нагадаємо, Росія звинувачує свавільно позбавлених волі бердянців за такими статтями: Макаренко Олексій – ст. 222.1 ч. 4 і Незаконне придбання, передача, збут, зберігання, перевезення, пересилання чи носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв, вчинені організованою групою, ст. 205.4 ч. 2і Участь у терористичній спільноті, організація терористичної спільноти та участь у ній, ст. 205 ч. 3 і Участь у терористичній спільноті, організація терористичної спільноти та участь у нійКК РФ; Омеляненко Даміан – ст. 205.4 ч. 2, ст. 205 ч. 2, ст. 205 ч. 3 КК РФ; Шашенок Артур – ст. 205.4 ч. 2, ст. 30 ч. 1і Підготовка до злочину та замах на злочин, ст. 205 ч. 2, КК РФ. 

За версією російського слідства, влітку 2022 року Омеляненко, підтримавши ідею матері, увійшов нібито до терористичного товариства для здійснення низки підривів у місті Бердянськ. Він буцімто проводив стеження за “заступником начальника ДАІ” по Бердянському району Олександром Колесниковим та передавав відповідну інформацію через Telegram. Потім Даміан нібито встановив вибухівку біля будинку Колеснікова, яка здетонувала, коли окупант підійшов до своєї автівки. Від отриманих поранень той помер у лікарні.

Крім того, за даними російських правоохоронців, троє бердянців буцімто заклали вибухівку під машину “військового коменданта” Артема Бардіна. Підірвав нібито вибуховий пристрій Макаренко. Перед цим він зателефонував на прикріплений до вибухівки телефон, коли окупант їхав до морського порту у Бердянську. 

Також російське слідство їх звинувачує у замаху на заступника голови окупаційної “ВДА” Бердянська Павла Іщука. Цього разу вибухівку нібито встановили біля будинку окупанта. Вона здетонувала, коли той проходив повз.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter