Бранець Кремля Гліб Шаблій повернувся до України

Дата: 06 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Фігурант справи так званих “кримських диверсантів” Гліб Шаблій, якого засудили до п’яти років колонії за звинуваченням у незаконному виготовленні та перевезенні вибухових речовин, повернувся до України.

Про це у твіттері повідомив голова українського МЗС Дмитро Кулеба.

“Вітаю політв’язня Кремля Гліба Шаблія з поверненням в Україну! Понад 4 роки Кремль незаконно тримав його ув’язненим в окупованому Криму та в РФ, повний строк. Після звільнення українські консули в Новосибірську, Москві й Мінську супроводжували його дводенне повернення з Сибіру“, – написав очільник Міністерства закордонних справ.

Підконтрольний РФ суд зняв із Шаблія обвинувачення у підготовці диверсій, але засудив за статтями про виготовлення і перевезення зброї та вибухових речовин.

Нагадаємо, що у період із серпня до листопада 2016 року в Криму затримали дев’ятьох громадян України, яких ФСБ називала “членами диверсійно-терористичної групи Міноборони України”. Серед затриманих: Євген Панов, Андрій Захтей, Редван Сулейманов, Володимир Присич, Дмитро Штибліков, Олексій Бессарабов, Володимир Дудка, Гліб Шаблій, Олексій Стогній.

Правозахисники неодноразово заявляли, що затримані в Криму в період із серпня до листопада 2016 року в справі так званих “українських диверсантів” позбавлені волі за політичними мотивами, з порушенням фундаментальних прав і свобод, а отже є політичними в’язнями.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter