Фігуранта “справи кримських диверсантів” Шаблія етапували в СІЗО Омська

Дата: 02 Листопада 2018
A+ A- Підписатися

Фігуранта справи “кримських диверсантів” Гліба Шаблія, засудженого підконтрольним Кремлю Гагарінським районним судом Севастополя на п’ять років позбавлення волі за звинуваченням у незаконному виготовленні і перевезенні вибухових речовин, етапували з колонії в російській Уфі, де він відбував покарання, в СІЗО Омська.

Про це 1 листопада у Facebook повідомив журналіст Антон Наумлюк.

За його словами, речі Шаблія, в тому числі теплі зимові, а також ліки з ним відправлені не були. Медичну допомогу в СІЗО йому не надають.

“Шаблія вивезли з колонії в СІЗО Уфи для участі в судовому засіданні за касаційною скаргою прокуратури на вирок. Однак після розгляду касації його, не повертаючи в колонію, без речей несподівано етапували до Омська, де він перебуває зараз в ізоляторі”, – написав Наумлюк.

Адвокатка Шаблія звернулася по допомогу у вирішенні ситуації до консульства України в Новосибірську.

21 листопада 2016 року російські ЗМІ показали обличчя і назвали імена двох нібито “українських диверсантів”, затриманих у Криму 15 листопада. Ними виявилися Олексій Стогній і Гліб Шаблій.

У Росії стверджують, що Стогній і Шаблій були пов’язані з “групою Штиблікова”, якого також затримали в Криму.

10 листопада у ФСБ Росії заявили, що днем раніше в Севастополі затримали “членів диверсійно-терористичної групи Головного управління розвідки Міністерства оборони України” – Дмитра Штиблікова, Олексія Бессарабова і Володимира Дудку.

Шаблія засудили до п’яти років колонії за ч. 1 ст. 223-1 (незаконне виготовлення вибухового пристрою) і ч. 1 ст. 222.1 КК Росії (незаконне придбання та зберігання вибухових речовин і вибухового пристрою). При цьому у винесеному вироку не були висунуті звинувачення в диверсіях і шпигунстві.

Правозахисний центр “Меморіал” визнав політв’язнем Гліба Шаблія, засудженого у справі “кримських диверсантів”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter