Банкам в Україні заборонили обслуговувати російські компанії із санкційного списку

Дата: 02 Червня 2017
A+ A- Підписатися

НБУ затвердив порядок виконання банками рішення РНБО про персональні спеціальні економічні санкції відносно низки російських компаній, включаючи заборонені в Україні російські соцмережі “ВКонтакте” і “Однокласники”, ресурси Yandex, Mail.ru і бухгалтерську програму 1С.

Як повідомляє УНІАН з посиланням на постанову №46, з 3 червня банкам заборонено виконувати розрахункові документи клієнтів із санкційних списків. Забороняється також ініціювати переказ коштів на рахунки зазначених у санкційних списках осіб або на власні рахунки банку, відкриті в організаціях, до яких застосовані такі санкції.

Винятки стосуються переказів грошових коштів за операціями, що здійснюються для збільшення статутного капіталу банків України.

Як відомо, 16 травня 2017 року президент Петро Порошенко підписав указ, яким ввів в дію рішення РНБО про оновлення списку санкцій проти низки російських компаній, серед яких соцмережі “Вконтакте” і “Одноклассники”, компанія “Яндекс” тощо.

Під санкції потрапили також 12 журналістів з Росії, Болгарії, Польщі, Молдови та Німеччини і одна українка.

Українські правозахисники та експерти вважають, що новий указ вдарить по свободі інтернету в Україні, а країна значно погіршить свій імідж в очах міжнародної спільноти.

З критикою рішення Києва виступив також Державний департамент США.

29 травня СБУ провела обшуки в київському та одеському офісах “Яндекс Україна” у кримінальному провадженні за статтею “Державна зрада”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter