“Байдужість убиває разом з ненавистю”: в Україні вшанували пам’ять жертв Голокосту

Дата: 27 Січня 2023
A+ A- Підписатися

27 січня, у пʼятницю, у світі відзначають Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. У Києві на території історико-меморіального заповідника “Бабин Яр” відбулася церемонія, організована Федерацією європейських громад України. Взяли участь у вшануванні памʼяті президент України Володимир Зеленський, керівник Офісу президента Андрій Єрмак, представники дипломатичного корпусу європейських країн, США та Канади.

Відео з заходу президент опублікував на своїй сторінці в телеграмі.

Фото: Офіс президента України

“Ми знаємо й пам’ятаємо, що байдужість убиває разом із ненавистю. Байдужість і ненависть завжди тільки вдвох здатні творити зло. Тому так важливо, щоб кожен, хто цінує життя, проявляв рішучість, коли треба рятувати тих, кого ненависть прагне знищити”, – закликав Зеленський.

Він також згадав праведників народів світу – людей, які рятували євреїв від геноциду, влаштованого нацистами під час Другої світової війни, а ще глобальну коаліцію, яка зупинила нацистську Німеччину.

“І сьогодні ми повторюємо ще вагоміше ніж раніше: ніколи знову – ненависті; ніколи знову – байдужості. Що більше народів світу подолають байдужість, то менше простору у світі залишиться для ненависті”, – додав президент.

Так, 27 січня 1945 року розпочалося звільнення нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцимі. Під час Другої світової війни в результаті Голокосту німці вбили понад 6 мільйонів євреїв, з них 1,5 мільйона людей на території України.

Бабин Яр став символом Голокосту та однією з найбільших масових могил у Східній Європі. Лише за два дні, 29-го та 30 вересня 1941 року, нацисти розстріляли 33 771 єврея.

“Сьогодні як ніколи важливо нагадати собі про універсальні уроки Голокосту, адже війна в Україні має тривожне відлуння 1930–40-х років. Ми ніколи не повинні забувати про жахливий злочин проти людства, що стався багато років тому, ми повинні зупинити спотворення і привласнення історії Голокосту. Всі народи повинні об’єднатися перед обличчям терору і не допустити повторення історії”, – зазначив голова Ради Федерації єврейських громад рабин Меїр Стамблер.

Крім того, заходи з вшанування памʼяті жертв Голокосту відбулися також у Білій Церкві, Кропивницькому, Олександрії та інших українських містах.

“Війна Росії проти України має етнічний характер – як під час Другої світової війни людей вбивали за те, що вони євреї, так зараз людей вбивають за те, що вони українці, за те, що вони хочуть свою державу мати, жити своїм розумом у своїй державі. Це просто бісить наших імперських сусідів”, – наголосив голова правління єврейської громади Кропивницького Юхим Мармер.

Нагадаємо, що під час повномасштабного російського вторгнення загинули щонайменше двоє українців, які пережили Голокост. У Харкові 18 березня внаслідок влучання російського снаряда в будинок в районі Північної Салтівки загинув 95-річний Борис Романченко. Чоловік пережив Голодомор та нацистські концтабори Бухенвальд, Пенемюнде, Дора-Міттельбау та Берген-Бельзен.
 
Пізніше, у квітні 2022 року, у підвалі маріупольського будинку померла 91-річна Ванда Об’єдкова, яка в дитинстві пережила в місті Голокост. 
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter