Байден заявив, що зниклого 10 років тому американського журналіста утримують у Сирії

Дата: 13 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

США “точно знають”, що сирійський уряд утримує американського журналіста Остіна Тайса, який зник безвісти десять років тому — 2012 року під час висвітлення війни в Сирії.

Про це сказав президент США Джо Байден, пише The Guardian.

Мати зниклого журналіста Остіна Тайса — Дебра біля штаб-квартири Washington Post. Фото: Алекс Вонг/Getty Images

Він закликав сирійський режим, який заперечує причетність до цього, звільнити медійника. Байден наголосив на тому, що США неодноразово просили уряд Сирії про співпрацю в цьому питанні.

Сирія має “припинити це” і допомогти повернути журналіста додому, сказав президент.

У своїй заяві Байден назвав Тайса сином, братом, ветераном морської піхоти США та “журналістом-розслідувачем, який поставив правду вище за себе та поїхав до Сирії, щоб показати світові реальну ціну війни”.

За даними ЗМІ, Тайс виріс у Х’юстоні, був старшим із семи братів і сестер, навчався вдома та вступив до університету у віці 15 років.

Під час навчання в юридичній школі вирішив приєднатися до морської піхоти США, його направили до Афганістану. Там він захопився журналістикою.

У травні 2012-го 30-річний Тайс приїхав до Туреччини й перетнув кордон із Сирією, маючи журналістські завдання від американських видань.

Чоловік пробув у Сирії 83 дні, коли його затримали в районі, контрольованому режимом у Дарайї, передмісті Дамаска, на шляху до ліванського кордону.

Приблизно через п’ять тижнів після його викрадення на YouTube з’явилося відео, на якому чоловіки з гвинтівками ведуть Тайса із зав’язаними очима по пагорбу. Було показано, як він читає молитву арабською мовою та додає англійською: “О, Ісусе. О, Ісусе”.

Колишні американські офіційні особи заявили, що цим відео сирійський режим хотів створити враження, ніби Тайса викрала група повстанців. Ані сирійський уряд, ані будь-яка повстанська група ніколи не висували жодних вимог щодо затримання Тайса.

Після того публічних зображень Тайса більше не було. Уряд США вважає, що він живий, частково ґрунтуючись на даних розвідки 2016 року про те, що Тайса бачили в лікарні в Дамаску під час лікування від зневоднення.

Батьки Тайса, Дебра і Марк Тайс, зустрілися з Байденом у Білому домі на початку цього року. На зустрічі президент США доручив членам Ради національної безпеки “взаємодіяти безпосередньо” із Сирією.

Уряд США запропонував винагороду в розмірі до одного мільйона доларів за інформацію, яка допоможе безпечно повернути Тайса.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що шведська прокуратура остаточно відмовилася розслідувати 20-річне ув’язнення Давіта Ісаака – журналіста, який має громадянство обох країн і вже 20 років утримується в Еритреї без суду та жодних комунікацій. Чоловіка заарештували під час гонінь на представників ЗМІ в країні. З 2005-го про нього немає жодних відомостей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter