Байден просить Конгрес про $33 млрд для підтримки України

Дата: 28 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Президент США Джо Байден 28 квітня збирається попросити у Конгресу 33 мільярди доларів на підтримку України та про нові юридичні інструменти для посилення санкцій і вилучення активів російських олігархів.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на американських чиновників та ВВС News Україна.

Джо Байден

Цей запит на фінансування включає понад 20 мільярдів доларів на зброю, боєприпаси та іншу військову допомогу. 8,5 мільярда доларів прямої економічної допомоги уряду України та 3 мільярди доларів на гуманітарну та продовольчу допомогу. Допомога виділятиметься “у наступні п’ять місяців”. 

У своїй промові Джо Байден також наголосив, що ухвалення допомогового пакета Україні є “критично важливим” саме зараз. 

Байден визнав, що така допомога “не обійдеться дешево”, але США не можуть “стояти осторонь”. Водночас президент США підкреслив, що надавати допомогу Україні не означає “нападати” на Росію.

“Я хочу, щоб Конгрес та американський народ зрозуміли дуже чітко: ціна відсутності протидії жорстокій агресії у Європі завжди була вищою за ціну підтримки”, – йдеться у листі президента, який супроводжує прохання про виділення допомоги Україні.

Крім того, президент США шукає можливість конфіскації майна, пов’язаного з російською клептократією, що дозволить уряду використовувати виручені кошти на підтримку України та ще більше посилить відповідні правоохоронні інструменти.

Відомо, військова допомога США Україні перевищила 3 ​​мільярди доларів відтоді, як 24 лютого Росія розпочала війну.

Управління Верховного комісара ООН з прав людини з 24 лютого до 27 квітня 2022 року зафіксувало 2 829 загиблих цивільних, 3 180 громадян отримали поранення. 

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило понад 5 мільйонів людей втекти за кордон. Згідно з останньою оцінкою Міжнародної організації з міграції ООН (МОМ) ще 7,7 мільйона громадян України вважаються внутрішньо переміщеними особами, тобто вони залишилися в країні, але були змушені виїхати з власного будинку.

Нагадаємо, за даними Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, влада РФ депортувала щонайменше 400 тисяч українців. Російські посадовці називають депортацію “евакуацією” та говорять про 600 тисяч переміщених громадян України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter