Чоловіки блокують доступ жінок до бойових посад в армії – дослідження

Дата: 09 Листопада 2017
A+ A- Підписатися

Чоловіки-військові часто протистоять доступу жінок до бойових та командних посад у армії. Попри те, що минулого року розширили перелік військових спеціальностей для жінок, військо лишається гендерованою структурою.

Про такі результати історичного дослідження “Українські жінки у війні на Донбасі” розказала в інтерв’ю виданню “Повага” кандидатка історичних наук Марта Гавришко.

Марта Гавришко

За її словами, довгий час військо було винятково маскулінною інституцією, покликаною, серед іншого, захищати жінок. Однак тепер деякі з них і самі стали захисницями. Багатьом чоловікам важко змиритися з втратою “привілею на захист”, а тому вони краще ставляться до жінок на “жіночих” посадах (наприклад, медиків), і не сприймають жінок-снайперок або командирок.

В опитуванні взяли участь волонтерки, бійчині, (пара)медики, інструкторки тактичної медицини, психологині, кухарки та інші жінки-військові різного віку, походження та освіти.

Дослідження виявило, що важливою проблемою жінок на війні залишається щоденний сексизм. “Не буде перебільшенням сказати, що кожна наша респондентка чула “жарти” про те, що місце жінки на кухні”, – зауважує Марта Гавришко.

Обмеження на законодавчому рівні – не єдині, які доводиться долати жінкам, переконана Марта Гавришко.

“Мої респондентки розповідають про “масні” жарти щодо їхнього тіла й сексуальності, про стереотипне ставлення до них як до військових повій, про неприємні доторки, пощипування, спроби зґвалтувань і зґвалтування (у тому числі групові), яких зазнали вони чи їхні посестри”, – каже вона. За це також відповідальні ЗМІ, які часто використовують сексуалізований образ жінок-військових.

Нагадаємо, що в листопаді минулого року Генштаб дозволив жінкам обіймати 63 додаткові посади в ЗСУ. У червні цього року Ірина Геращенко повідомила, що наразі в українській армії служить понад 20 тисяч жінок, із них на посадах офіцерок – 2916 жінок, а на посадах полковниць – 42 жінки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter