Австрія експортує російському КамАЗу деталі – Trap Aggressor

Дата: 26 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Родина російського підсанкційного мільярдера, генерального директора ПАТ “КамАЗ” Сергія Когогіна вільно пересувається країнами Європейського Союзу та допомагає налагоджувати постачання необхідних деталей для російського виробника “КамАЗ”.

Про це мовиться в розслідуванні Trap Aggressor.

За даними торговельних баз, австрійська PowerLine Automotive GmbH постачає запчастини та сировину європейського виробництва російським ТОВ “Турбо Кінг” та ТОВ “НПО “Ростар”, що перебувають під санкціями України. Лише за 2023 рік австрійці постачили продукції на понад 2,5 млн доларів для “Турбо Кінг” та ще на майже 250 тисяч доларів для НПО “Ростар”.

Сергій Когогін не тільки російський мільярдер, але й активний прибічник розшукуваного Міжнародним кримінальним судом Володимира Путіна та війни Росії проти України. З 1999 року він входив до ради директорів КамАЗу, а у 2018 році Когогін був співголовою виборчого штабу Володимира Путіна на президентських виборах у Росії. У 2022 році отримав орден “За заслуги перед Отєчєством”.

Сергій Когогін перебуває під санкціями України, США, Великобританії та Канади. Водночас ЄС санкції на Когогіна не накладав. Донька гендиректора КамАЗу, Тетяна Когогіна, довгий час проживала в Австрії. Її чоловік Дмитро Курамшин до 2015 року був генеральним директором спільного російсько-австрійського підприємства “Кран центр “КамАЗ”.

Як зазначається, ПАТ “КамАЗ”, ймовірно, використовує пов’язані з Тетяною Когогіною та Дмитром Курамшиним компанії для організації імпортного постачання в обхід чинних санкційних обмежень.

“У 2021–2023 роках Татьяна Когогіна працювала в PowerLine Handels GmbH, про що зазначає на своїй сторінці в Linkedin. Компанія працює у сфері торгівлі комплектуючими для вантажних автомобілів. Так само на цьому австрійському підприємстві дотепер працює експрацівник ПАТ “КамАЗ” Ігор Подворний. Керуючим директором PowerLine Handels GmbH є Артем Мартиросян, що також є пов’язаним з кількома іншими компаніями в Австрії, серед яких: PowerLine Transmission GmbH, PowerLine Automotive GmbH”, – мовиться в розслідуванні.

Компанії групи PowerLine напряму або через посередників постачають товари та сировину до РФ, зокрема для ПАТ “КамАЗ”.

Напередодні Центр журналістських розслідувань повідомив, що російський “Серовский механический завод” замовив універсальний центр оброблення в німецького виробника Spinner.

Раніше повідомлялося, що Австрія підтримує фінансування з боку Raiffeisen Bank International війни росіян проти українського народу. Банк досі лишається в Росії та сплачує податки до російського бюджету.  ЄС довго не ухвалював 12-го пакета санкцій проти Росії через позицію Австрії щодо перебування Raiffeisen Bank International у списку спонсорів війни.

Згодом Reuters звернула увагу, що Національне агентство України з питань запобігання корупції вилучило Raiffeisen з переліку міжнародних спонсорів війни на своєму сайті. Те, що ця домовленість була частиною компромісу Відня, підтвердив співрозмовник агенції в ЄС, інформує УП.

Raiffeisen Bank International є одним з небагатьох європейських банків, які продовжують роботу в Росії, банк ще й на 200% скористався санкціями, що призвели до виходу з російського ринку його конкурентів. 

Наразі Raiffeisen є одним з найважливіших фінансових каналів, у якому російські бізнеси здійснюють операції в доларах і євро. Завдяки цьому банк отримує величезні прибутки, з яких потім фінансує бюджет країни-агресора своїми податками.

Напередодні заступник керівника Офісу президента з міжнародних питань Андрій Сибіга повідомив, що наразі шість країн Європейського Союзу ще не доєдналися до декларації щодо гарантій безпеки для України. Серед них – Австрія, Хорватія, Польща, Угорщина, Словаччина та Мальта.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter