Аварії на ЧАЕС траплялись і до квітня 1986 року: СБУ випустила книгу з розсекречиними даними

Дата: 22 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Аварії на ЧАЕС траплялись і до квітня 1986 року, однак їх приховували.

Про це повідомили в СБУ. 

Галузевий державний архів Служби безпеки України та Український інститут національної пам’яті презентували другу книгу збірника “Чорнобильське досьє КҐБ. Від будівництва до аварії”, де розповіли про факти про катастрофу, що не були відомі до сьогодні. Автори видання зібрали документи, які охоплюють період від початку 1970-х і до листопада 1986 року, тобто до введення в експлуатацію об’єкту “Укриття” (“Саркофаг”) після трагедії.

“Серед документів, що ввійшли до нової книги, є повідомлення про аварії, що сталися до 1986-го, транскрипт телефонних переговорів на ЧАЕС у ніч 26 квітня, примірник першого повідомлення про аварію, інформація про початок розслідування та будівництво “Саркофагу”, – розповів директор Галузевого державного архіву СБУ й один з упорядників видання Андрій Когут.

За словами голови Українського інституту національної пам’яті Антона Дробовича, за матеріалами, що зібрано в книжці, можна краще зрозуміти трагедію, а саме передумови катастрофи.

“Це дозволить людству розширити доступ до правди про злочини тоталітарної системи й засвоїти правильні уроки”, – підкреслив він.

Завантажити книгу можуть усі охочі за посиланням

Нагадаємо, що Чорнобильська катастрофа сталась у ніч на 26 квітня 1986 року. Евакуацію населення міста Прип’яті влада СРСР почала лише 27 квітня 1986 року: через пряме радіаційне ураження значної території України більш ніж 150 тисяч осіб змушені були покинути свої домівки. У 2006 році організації “Ґрінпіс” та “Лікарі проти ядерної війни” стверджували, що внаслідок аварії лише серед ліквідаторів померли десятки тисяч осіб, у Європі зафіксовано 10 000 випадків вроджених патологій у новонароджених та 10 000 випадків раку щитоподібної залози. 

Раніше ZMINA розповідала, що вдалося дізнатися з першого видання “Чорнобильське досьє КҐБ. Суспільні настрої. ЧАЕС у поставарійний період”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter