Аваков проігнорував 91% запрошень на профільний комітет Ради – “Чесно”

Дата: 04 Червня 2020
A+ A- Підписатися

За більш ніж шість років роботи міністром внутрішніх справ Арсен Аваков лише тричі відвідав засідання Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності.

Про це повідомили активісти руху “Чесно”, посилаючись на відповідь секретаріату комітету на їхній запит. 

За цей час Авакова запрошували на засідання комітету 32 рази, а тому він фактично проігнорував 91% запрошень. 

“Згідно з Конституцією України, Кабінет Міністрів підконтрольний та підзвітний Верховній Раді, а парламент, своєю чергою, контролює діяльність уряду. Підзвітність і підконтрольність міністра внутрішніх справ Верховній Раді, зокрема, означають, що він повинен відвідувати засідання Комітету з питань правоохоронної діяльності, на які його запрошують“, – нагадали активісти, додавши, що ці норми стосуються не лише Кабміну загалом, а й кожного міністра окремо.

Згідно з відповіддю секретаріату комітету, протягом каденції Верховної Ради восьмого скликання Авакова запрошували на засідання профільного комітету 29 разів, однак особисто він був присутнім лише тричі:

Від початку роботи Верховної Ради дев’ятого скликання на засідання правоохоронного комітету очільника МВС запрошували двічі, однак ці запрошення він проігнорував. 

За словами активістів, яскравим прикладом ставлення Авакова до підконтрольності та підзвітності своєї діяльності парламенту слугує стенограма засідання від 16 березня 2016 року: 

“…Доповідає міністр внутрішніх справ Аваков. Ну, якщо його немає, з поваги до Авакова я запитую: хто із заступників прийшов? Заступників немає. Хто з начальників прийшов? Начальників немає. Прийшов заступник начальника головного управління. Розумієте, да?”

Нагадаємо, що активісти вже довго намагаються усунути з посади очільника МВС, якого звинувачують у провалі реформи поліції та гальмуванні розслідувань нападів на активістів. Після зміни влади Аваков зберіг свою посаду та розповів, що не збирається йти у відставку. Причиною для відставки Авакова, за словами його заступника Антона Геращенка, не стане й інцидент у Кагарлику.

Через невдоволення роботою Авакова в один день під стінами Верховної Ради проведуть одразу чотири акції за його відставку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter