Аваков захищає “Азов” від нападок конгресменів США. Експерт назвав аргументи непереконливими

Дата: 25 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков назвав прохання членів Палати представників США занести “батальйон “Азов” до списку іноземних терористичних організацій дискредитацією України. 

Про це повідомляє сайт відомства. 

Аваков зустрівся з головою місії США Крістіною Квін та обговорив прохання американських конгресменів. Очільник відомства підкреслив, що підрозділ спеціального призначення “Азов” є законним регулярним підрозділом Нацгвардії та зразково виконує службово-бойові завдання із захисту батьківщини

“Ганебна інформаційна кампанія про начебто розповсюдження нацистської ідеології серед особового складу окремого загону спеціального призначення “Азов” є навмисним намаганням дискредитувати підрозділ “Азов” та Національну гвардію України перш за все у свідомості міжнародних партнерів України, спровокувати кризу у відношеннях з нашими союзниками, послабити позицію нашої держави у світі”, – сказав він. 

Аваков додав, що саме бойова ефективність спецпідрозділу “Азов” у захисті України від військової агресії – справжня причина намагання зупинити його гібридним методом.

Згодом народний депутат від “Слуги народу” Богдан Яременко заявив, що підготував проєкт листа до американських конгресменів, де запропонував надати будь-яку необхідну допомогу у з’ясуванні об’єктивної та неупередженої інформації про загін спеціального призначення “Азов”. 

Вважаю такими, що не можуть залишитися без реагування народних депутатів України, спроби публічного очорнення одного з…

Gepostet von Богдан Яременко am Donnerstag, 24. Oktober 2019

Окремо Яременко звернувся до українських правоохоронців, аби ті опублікувати результати перевірки всіх фактів та тверджень, наведених у листі американських конгресменів.

Прагнення Авакова захистити “Азов” від наклепу з боку недоброзичливців і подати лист конгресменів як свідому дискредитацію України, за словами екcперта Центру прав людини ZMINA В’ячеслава Ліхачова, зрозуміле, адже він неодноразово називав його “ядром майбутньої української армії”.

“Крім того, він не може не відчувати персональної відповідальності за те, що емблема неонацистського руху “Патріот України” і Українська праворадикальна напіввійськова організація, яку зареєстрували у 2006 році в Харкові. Андрія Білецького стала офіційною емблемою підрозділу у веденні його міністерства, підкреслюючи ідейну й організаційну спадкоємність. Черговий міжнародний скандал навколо “Азова” б’є і по репутації Арсена Борисовича особисто”, – пояснює він.

Виступ Білецького на з’їзді організації “Патріот України”

Однак лінія захисту Авакова страждає на відсутність логіки і по суті не є відповіддю на сформульовані в листі звинувачення, запевняє Ліхачов.

“Згадується “інформаційна кампанія про нібито поширення нацистської ідеології серед особового складу” “Азова”. Але в листі конгресменів ідеться про інше. Згідно з його текстом, “Азов” “відкрито вітає неонацистів у своїх лавах”. Цю тезу складно заперечувати, адже висловлювання Андрія Білецького часів “харківського періоду” можна назвати неонацистськими в повному сенсі цього слова”, – каже Ліхачов. 

Також ідеолог “Патріота України” Олег Однороженко, який відомий відверто расистськими висловлюваннями, відповідав свого часу в “Азові” за роботу з особовим складом.

“Приклади неонацистів у лавах “Азова” можна продовжувати, однак конгресменів насамперед цікавлять їхні співгромадяни. За їхніми словами, “Азов” “роками рекрутував, радикалізував і тренував американських громадян”. І це твердження здебільшого відповідає дійсності”, – запевняє експерт. 

Єдиним дискусійним питанням, за словами Ліхачова, залишається радикалізація іноземців у лавах “Азова”, адже добровольців вербували за ультраправими каналами і через особисті зв’язки з європейськими ультраправими:

“Іншими словами, іноземці прагнули в “Азов” саме з огляду на вже сформовані екстремістські переконання. “Азов”, зі свого боку, шукав людей з гарною підготовкою і досвідом служби в арміях західних країн, оскільки потребував інструкторів високого рівня, так що це іноземці швидше тренували особовий склад “Азова”, ніж навпаки. Однак ці незначні зауваження до формулювань листа конгресменів не сильно впливають на його зміст загалом”. 

Твердження про те, що “Азов” “роками рекрутував, радикалізував і тренував американських громадян” відповідає дійсності

Водночас у своїй відповіді конгресменам США Аваков ігнорує твердження, що ООН зафіксувала порушення прав людини і тортури з боку “азовців”.

“Це твердження повністю відповідає дійсності. Мені видається, що значно простіше і одночасно важливіше було б спробувати пояснити конгресменам, які не дуже розуміють, що таке “Азов” і як він улаштований, що йдеться не про “ультранаціоналістичну парамілітарну організацію”, а про підрозділ офіційної державної Національної гвардії. Але Аваков, на жаль, відмовився від аргументів по суті, вирішивши чомусь, що українська патріотична риторика повинна прозвучати переконливіше для американського вуха”, – підсумував Ліхачов. 

Як відомо, нещодавно члени Палати представників США підписали звернення до Держсекретаря країни Майка Помпео з вимогою занести “батальйон “Азов” до списку іноземних терористичних організацій, де наразі фігурують ІДІЛ, “Аль-Каїда”, “Хамас”, “Хезболла” та “Боко Харам”.

До звернення американських законотворців в експертів було декілька запитань, адже вони фактично просили занести до списку терористичних організацій батальйон “Азов”, якого на сьогодні не існує. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter