Американські конгресмени пропонують Держдепу прирівняти “Азов” до ІДІЛ

Дата: 21 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Члени Палати представників США підписали звернення до Держсекретаря країни Майка Помпео з вимогою занести “батальйон “Азов” до списку іноземних терористичних організацій.

Про це повідомляє “Голос Америки”. 

Звернення, автором якого став конгресмен від штату Нью-Йорк Макс Роуз, підписали 40 членів Палати представників від Демократичної партії. У листі йдеться про те, що “батальйон “Азов” відкрито запрошує неонацистів у свої лави та, за даними ФБР, рекрутує, радикалізує і тренує американських громадян протягом останніх років. Як приклад конгресмени згадали історію про зв’язок між “Азовом” і терористом, що влаштував стрілянину в місті Крайстчерч у Новій Зеландії і Два послідовних теракти в мечетях новозеландського міста Крайстчерч, скоєних під час п'ятничної молитви 15 березня 2019 року. Внаслідок нападів було вбито 51 людину і поранено 49., а також останніми терористичним атаками в самих США.

“У своєму маніфесті стрілець згадував, що тренувався разом з батальйоном “Азов” в Україні та постійно носив символ, пов’язаний із ними. Обидва стрільці в містах Повей, Каліфорнія та Ель-Пасо, Техас, казали, що на них прямо вплинув теракт у Крайстчерчі. Зв’язок між “Азовом” і терактами в Америці очевидний”, – стверджують вони.

Відомо, що до списку терористичних організацій, куди конгресмени просять занести “Азов”, уже входять ІДІЛ, “Аль-Каїда”, “Хамас”, “Хезболла”, “Боко Харам” та інші.

“Сьогодні, якщо американський громадянин присягає на вірність “Ісламській державі” і поширює їхні повідомлення терору, в уряду є декілька інструментів, як протистояти загрозі. Однак якщо той самий американський громадянин присягає на вірність насильницькій білій екстремістській групі за кордоном і поширює їхню терористичну риторику, федеральний уряд не має доступу до тих самих інструментів”, – кажуть у зверненні американські законодавці. 

Лист конгресменів, який уже викликав інтерес в українських медіа, може бути елементом внутрішньополітичної боротьби в США напередодні виборів, стверджує експерт Центру прав людини ZMINA В’ячеслав Лихачов.

“Кількість терористичних актів, скоєних ультраправими расистами, у світі зростає, і це викликає стурбованість у конгресменів. Серед ліволіберальних кіл у США є думка, що Трамп у внутрішній і зовнішній політиці заохочує всякий ультраправий расизм своїм популізмом і антиміграційною риторикою. Для авторів і підписантів цього листа звернення може бути частиною внутрішньополітичної боротьби. У такий спосіб вони реагують на виклик, зрозумілий усім американцям, – боротьбу з тероризмом”, – каже він.

Американські законодавці фактично просять занести до списку батальйон “Азов”, якого на сьогодні п’ять років як не існує

Однак звернення, на думку Лихачова, викликає й багато запитань. Одне з них стосується того, що американські законодавці фактично просять занести до списку терористичних організацій батальйон “Азов”, якого на сьогодні не існує.

“Азов” був батальйоном усього кілька місяців у 2014 році. Після він став полком у складі Нацгвардії. Коли ти просиш внести організацію в офіційний список терористичних, то варто розуміти, що це за організація, і не плутатися”, – зауважує експерт. 

Ще одне питання, за його словами, викликають формулювання конгресменів. 

“У листі “Азов” називають ультранаціоналістичною неформальною парамілітарною групою. Такий термін застосовують, наприклад, щодо курдів у Сирії. Конгресмени, напевно, не розуміють, що кажуть про підрозділ Нацгвардії. Його занесення до списку – офіційне визнання того, що Україна заохочує тероризм”, – продовжує Лихачов. 

Незважаючи на це, деякі факти, викладені в листі, мають підтвердження, зокрема щодо вербування іноземців “Азовом”. Утім, каже експерт, посил листа є дивним і свідчить про те, що конгресмени не розуміють, про що пишуть:   

“Терорист із Нової Зеландії стверджував, що тренувався в “Азові”. Наскільки я знаю, ніхто не розслідував цей факт. Конгресмени звертають увагу, що є зв’язок між можливістю американських громадян тренуватися в таких організаціях та безпекою американців. Частка правди в цьому є, адже “Азов” вербує іноземців. Ця діяльність, можна сказати, системна, але називати “Азов” окремою неформальною структурою не дуже коректно”. 

Лихачов підсумовує, що можливе занесення “Азова” до списку – серйозна, але малоймовірна репутаційна загроза для України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter