Армія оборони Ізраїлю виявила тунель ХАМАСу під штаб-квартирою агентства ООН з допомоги палестинським біженцям

Дата: 11 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) виявила секретний IT-центр ХАМАСу в тунелі на глибині 18 метрів під штаб-квартирою Близькосхідного агентства ООН з допомоги палестинським біженцям (UNRWA) у Газі. 

Він є частиною мережі довжиною 700 метрів, пише Reuters.

Джерело: REUTERS / Ділан Мартінес

Центр являє собою офісне приміщення зі сталевими сейфами. Як стверджують ізраїльські військові, більшість із них були відкритими й спорожненими. Одне велике приміщення займали компʼютерні сервери, в іншому були промислові акумуляторні блоки.

Електроживлення терористи отримували через обʼєкт UNRWA, вважають у ЦАХАЛ.

Джерело: REUTERS / Ділан Мартінес

Як стверджує ізраїльський підполковник, який назвався Ідо, виявлений об’єкт – це одне з центральних командувань розвідки ХАМАСу, де керували більшою частиною бойових дій, пишуть журналісти.

Територіально обʼєкт розташований у районі Рімал Гази під комплексом UNRWA і поряд із дитячою школою при UNRWA. Це “гарантувало, що Ізраїль ніколи не завдасть по ньому удару”. Проте, коли ізраїльська розвідка отримала дані про центр під UNRWA, ЦАХАЛ вдарив по цьому місцю.

У приміщеннях UNRWA також знайшли зброю, розвідувальну інформацію й інші предмети, які свідчать про те, що там були терористи.

Військові припустили, що ХАМАС евакуювався з тунелю, очікуючи наступу Ізраїлю. Терористи заздалегідь відрізали комунікаційні кабелі, що проходять через підлогу підвалу штаб-квартири UNRWA.

Водночас є припущення, що сильні ізраїльські обстріли та тривалі зимові дощі також могли зіграти свою роль у відході терористів. Зокрема, кілька ділянок тунелю були забиті піском і водою по коліна.

Командир 401 бронетанкової бригади, полковник Бенні Аарон переконаний, що співробітники UNRWA знали, що ХАМАС копає під ними величезний тунель.

“Там стіна по периметру, камери, а на воротах реєструють, хто заходить і виходить. Той, хто працював у UNRWA, дуже добре знав, хто приходив і кого вони прикривали”, – заявив він.

Водночас в UNRWA відкинули всі звинувачення, стверджуючи, що не знали про діяльність ХАМАСу під обʼєктом організації, а дізналися про це лише через ЗМІ.

“UNRWA є гуманітарною організацією, яка не має досвіду у військовій сфері та сфері безпеки, а також не має можливості проводити військові інспекції того, що розміщується або може розміщуватися під її приміщеннями”, – сказав очільник агентства Філіп Лаццаріні.

Раніше ZMINA повідомляла, що США, Велика Британія, Австралія, Канада, Італія, Нідерланди, Фінляндія та Швейцарія призупинили фінансування Агентства ООН у справах палестинських біженців (UNRWA) після появи звинувачень у причетності його співробітників до атаки ХАМАСу на Ізраїль.

Усіх співробітників UNRWA, які могли бути причетними до нападу ХАМАСу на Ізраїль 7 жовтня 2023 року, звільнили одразу після появи цих звинувачень.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter