АПУ закликала Національну асоціацію адвокатів не використовувати дисциплінарне провадження як спосіб тиску на адвокатів

Дата: 12 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Асоціація правників України закликала Національну асоціацію адвокатів не використовувати дисциплінарне провадження як спосіб тиску на адвокатів, які публічно критикують управлінські дії та рішення поточних очільників органів адвокатури.

Про це йдеться в заяві на сайті Асоціації правників України. 

Фото: Асоціація правників України

“Асоціація правників України звертає увагу на те, що протягом останніх років мають місце непоодинокі випадки притягнення дисциплінарними комісіями органів адвокатського самоврядування до відповідальності адвокатів та осіб, чиє адвокатське свідоцтво призупинено, як видається, внаслідок публічної критики такими особами управлінських дій та рішень поточних очільників органів адвокатури”, – йдеться в заяві.

АПУ вважає таку практику дисциплінарних комісій органів адвокатського самоврядування неприпустимою з таких підстав:

  • Право на свободу думки й слова гарантовано кожній особі українським законодавством та міжнародним правом. Стаття 10 Європейської конвенції з прав людини чітко зазначає, що свобода вираження поглядів становить одну з основних підвалин демократичного суспільства й одну з принципових умов його розвитку та самореалізації кожної особи. Крім того, згідно з пунктом 2 цієї ж статті конвенції, свобода вираження поглядів стосується не лише тієї “інформації” чи тих “ідей”, які отримані належним чином або розглядаються як необразливі чи незначні, а й тих, що викликають образу, обурення або неспокій.
  • У двох вищезазначених випадках до дисциплінарної відповідальності притягувались особи, які на момент порушення провадження обіймали посади в органах державної влади й виконували функції держави, а їхнє право на ведення адвокатської діяльності було призупинене. Цей підхід суперечить стандартам Ради Європи.

Раніше, у 2015 році, Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури Київської області позбавила права на ведення адвокатської діяльності на той час директора Координаційного центру з надання безоплатної правової допомоги Міністерства юстиції України Андрія Вишневського за публічну критику органів адвокатського самоврядування.

Таке рішення згодом було скасоване рішенням Касаційного адміністративного суду в складі Верховного Суду від 14.03.2018 у справі № 826/23545/15.

Також 21 червня 2023 року дисциплінарна палата Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Закарпатської області під час засідання застосувала до Валерії Коломієць, колишньої заступниці Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції, дисциплінарне стягнення у вигляді позбавлення права на ведення адвокатської діяльності.

Крім того, Артем Донець, адвокат з Харкова, зазнав дисциплінарних заходів від Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури аналогічно до випадків з Валерією Коломієць та Андрієм Вишневським. У 2023 році він був тимчасово позбавлений адвокатського свідоцтва на шість місяців за критику якості адвокатської освіти, висловлену проти Вищої школи адвокатури Національної асоціації адвокатів України. Це рішення було ухвалене попри відсутність порушень за рішенням інших кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури.

А 13 листопада 2023 року голова комітету з питань захисту прав людини Національної асоціації адвокатів України звернулася зі скаргами до дисциплінарної палати КДКА Київської області на адвоката Іллю Костіна, який зараз проходить службу в Збройних силах України, за публічну критику керівництва НААУ через бездіяльність стосовно адвокатів-зрадників.

“Критика – це ознака демократичного суспільства та незалежних відносин. Особливо треба врахувати, що критика керівництва НААУ з боку адвоката Іллі Костіна була направлена на відсутність позиції НААУ щодо збройної агресії РФ та реакції щодо позбавлення права на зайняття адвокатською діяльністю адвокатів України, які перейшли на бік ворога”, – йдеться в заяві.

Варто сказати, що застосування дисциплінарними органами адвокатури дисциплінарної відповідальності проти адвокатів, які не погоджуються з органами адвокатського самоврядування, є питанням, яке порушують і на міжнародному рівні. Зокрема, у звіті Консорціуму з міжнародної правової допомоги “Пережити штурм: українська правова система після року війни” (Surviving the Assault: The Ukrainian Legal System After a Year of War), в якому зазначено, що, “хоча останні звіти свідчать про те, що зловживання дисциплінарними провадженнями більше не є поширеним явищем, використання таких проваджень у минулому в якості погрози адвокатам-дисидентам викликало занепокоєння міжнародних експертів”.

В АПУ додали, що вважають неприпустимим використання дисциплінарного провадження як способу тиску як на адвокатів, так і на посадовців та військовослужбовців.

Нагадаємо, ZMINA зібрала докази порушення адвокатської етики на прикладі одного з таких адвокатів-зрадників, а також дізналася, хто ще з українських адвокатів активно допомагає окупаційній владі в порушеннях стандартів права на справедливий суд і як на це реагує Національна асоціація адвокатів України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter